Peter Koelewijn Officier in de Orde van Oranje Nassau

Muzikant en muziekproducent Peter Koelewijn is maandag in radioprogramma De MAX benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens het programma kwam burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes langs om hem het lintje op te spelden. Koelewijn krijgt deze bijzondere Koninklijke onderscheiding om het zestigjarig bestaan van zijn debuutsingle te vieren. Kom van dat dak af was een enorme hit in Nederland en België en wordt gezien als het begin van de Nederlandse rock-'n-roll.

Het nummer Kom van dat dak af bedacht Koelewijn in november 1959. Hij en zijn band, Peter en zijn Rockets, haalde inspiratie uit de allereerste Amerikaanse Rock-'n-roll plaatjes van Chuck Berry en Little Richard. 

- YouTube

Peter Koelewijn: een grootheid in de Nederlandse muziekindustrie

Het nummer kwam als single in 1960 uit. Die sloeg in als een bom: Kom van dat dak af was een gigantische hit en maakte Peter Koelewijn in één klap beroemd. In de jaren '60 brachten Peter en zijn Rockets verschillende hits uit. En in de jaren '70 is Peter Koelewijn actief als radio dj.

Hij staat vanaf dan steeds minder op het podium. Maar hij blijft werken in de Nederlandse muziekindustrie. Koelewijn wordt een van de grote muziekproducenten van Nederland. Hij maakte muziek voor Ria Valk, Willeke Alberti, Bonnie St. Claire, Louis Neefs, Ronnie Tober, Lee Towers en Helmut Lotti. Voor het Eurovisie Songfestival van 1987 schreef hij het nummer Rechtop in de wind voor Marga Bult, waarmee ze vijfde werd. Tot ver in de jaren negentig scoorde Peter Koelewijn hits met de nummers die hij produceerde. Ook nu heeft Koelewijn nog steeds een flinke vinger in de pap. Hij is namelijk bestuurslid van Stichting Buma Cultuur en Stemra, de belangrijkste auteursrechtenorganisatie van Nederland.

Kortom: Peter Koelewijn is al jaren een enorm belangrijke persoon in de Nederlandse muziekindustrie. Officier in de Orde van Oranje-Nassau is dan ook meer dan terecht. Koelewijn voelde zich dan ook zeer geëerd met zijn benoeming en kwam woorden tekort tijdens de uitzending op Radio 5.

Foto: Omroep MAX

Ben je op zoek naar een concert? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Lees meer over