Dolf Jansen: Koning van de oudejaars

Dolf Jansen is de 'koning van de oudejaarsconferences'. De jaarafsluitingen zijn een echte Nederlandse traditie, die de komiek maar wat graag in leven houdt. Inmiddels heeft hij al 31(!) conferences afgeleverd, en staat dit jaar zijn 32e - Het Jansen Vaccin - op de planning. De hoogste tijd voor een korte terugblik!

Oudejaars Lebbis & Jansen

Jansen maakt al sinds 1988 oudejaarsconferences. In de beginjaren deed hij dat met zijn collega Hans Sibbel (Lebbis) onder de artiestennaam Lebbis & Jansen. Het duo vergaarde in 1989 grote bekendheid met de winst op het Leids Cabaret Festival.

De oudejaarsconference was destijds in zekere zin een afsluiting van hun eigen programma: de beste grappen uit het reguliere voorstelling werden overgenomen. In 1996 was hun conference voor het eerst te horen op de radio; drie jaar later maakten de heren hun debuut op nationale televisie.

Van stand-upcomedy richting cabaret

Lange tijd richtten Lebbis & Jansen zich op zoveel mogelijk grappen per uitgesproken zin. De eerste oudejaarsshows waren daardoor sterk beïnvloed door stand-upcomedy. Niet vreemd, want beide heren waren toen al aangesloten bij Comedytrain.

In de beginjaren was er dan ook geen duidelijke rode lijn of sprake van engagement. Die diepgang ontstond pas later, toen er onder regie van Koos Terpstra gewerkt werd aan meer persoonlijke betrokkenheid. Eind 2006 sloten de twee voor het laatst gezamenlijk het jaar af.

 

Oudejaars Lebbis & Jansen 2005

 

Wat maakt de conferences van Dolf Jansen uniek?

Inmiddels speelt Jansen sinds 2007 zijn oudejaarsconferences solo, maar de opzet is grotendeels hetzelfde gebleven. Met zijn razendsnelle tempo van spreken lijken zijn shows nog steeds op een spervuur van grappen.

Actualiteit en engagement zijn tegenwoordig twee kernbegrippen in zijn oudejaars. Het decor is meestal zeer simpel, zodat de volle aandacht op de komiek kan worden gericht. Dolf heeft een duidelijke politieke mening en steekt die zeker niet onder stoelen of banken. Zijn toon is scherp: Jansen komt misschien niet zo grof uit de hoek als Hans Teeuwen, Theo Maassen of Youp van 't Hek, maar ook hij zoekt regelmatig confrontaties met zijn publiek op.

 

Dolf Jansen - Oudejaars 2020

 

Oudejaars 2021 - Het Jansen Vaccin

In 2021 is de cabaretier toe aan zijn 32e oudejaarsconference. Onder de toepasselijke titel Het Jansen Vaccin bespreekt de komiek een nu al veelbewogen jaar. De coronapandemie en kabinetsformatie zullen ongetwijfeld een belangrijke plek innemen.

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over