Een klein sprankje hoop: Openluchttheaters mogen vanaf morgen weer open

Vanaf 19 mei mogen de openluchttheaters- en podia weer bezoekers ontvangen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakte gisteren bekend dat stap twee uit het coronaheropeningsplan definitief doorgaat.

Volgens De Jonge zijn de coronabesmettingscijfers en de ziekenhuis- en ic-opnames genoeg gedaald om de samenleving weer iets meer van het slot te halen. Tot de versoepelingen behoren onder meer de heropening van openluchttheaters- en podia en het beperkt toelaten van cultuurbeoefening in binnenruimtes. 

Heropening openluchttheaters

Vanaf morgen (19 mei) mogen theaters en podia in de buitenlucht maximaal 30 bezoekers ontvangen - met inachtneming van de 1,5 meterregelgeving. Bezoekers dienen voorafgaand een plek te reserveren en op locatie vindt er een gezondheidscheck plaats. 

De Vereniging Nederlandse Openluchttheaters (VNO) is blij met de versoepelingen, maar noemt ze tegelijkertijd ook "erg beperkt". De vraag is hoeveel theaters daadwerkelijk 19 mei hun deuren openen, want voorstellingen spelen voor 30 man publiek is voor veel partijen niet kostendekkend. 

VNO is desondanks wel hoopvol over de komende periode, waarin naar verwachting steeds meer mogelijk wordt voor openluchtpodia. 

Hoop voor cultuursector?

Hoewel de cultuursector er in het openingsplan van het kabinet bekaaid vanaf komt, gloort er voor de sector met de versoepelingen toch wat licht aan de horizon. De Jonge liet weten dat snellere versoepelingen "zeker denkbaar" zijn als de dalende trend van de besmettings- en ziekenhuiscijfers blijft doorzetten.

Dat zou goed nieuws zijn voor de cultuursector. Tijdens de derde stap in het heropeningsplan zouden namelijk onder meer theaters, bioscopen en musea hun deuren weer mogen openen. Deze versoepelingen staan vooralsnog op de agenda voor 9 juni.