Nikola Meeuwsen wint de GrachtenfestivalPrijs

Vorige week vond het jaarlijkse Grachtenfestival plaats in Amsterdam. Hier streden drie finalisten om de felbegeerde GrachtenfestivalPrijs. Pianist Nikola Meeuwsen kwam als winnaar uit de bus. Hij is de jongste winnaar ooit.

De twintigjarige Nikola Meeuwsen mocht afgelopen weekend de GrachtenfestivalPrijs in ontvangst nemen. Hij won in de finale van cellist Anton Mecht Spronk en klarinettist Gerbrich Meijer. Het Grachtenfestival heeft als doel om jonge getalenteerde musici een podium te bieden.

Een lovende jury

Het spel van Meeuwsen valt op door de buitengewoon goede timing en de klankkleur. Daarnaast roemt de jury Meeuwsen om zijn muzikale denken: "In zijn spel vallen stilte en beweging briljant samen. Zijn gedachtegang is pure poëzie.”

Het is overigens niet de eerste keer dat de jonge pianist in de prijzen valt. In 2019 mocht hij al de Young Talent Award van Het Concertgebouw in ontvangst nemen en hij won diverse concoursen.

Artist in Residence

Door het winnen van de GrachtenfestivalPrijs is Meeuwsen automatisch de nieuwe Artist in Residence bij het Grachtenfestival van 2023. Hij neemt het stokje over van zijn neef, cellist Alexander Warenberg. Meeuwsen heeft hierdoor carte blanche om volgend jaar een mooi en gevarieerd programma neer te zetten dat hij zelf zal presenteren. 

Meer theaternieuws lezen? Kijk dan op onze nieuwspagina.

Foto: Anne Meyer

Gerelateerde onderwerpen