Nieuwe Nederlandse musical in de maak: De Mol en de Paradijsvogel

Opus One werkt aan een gloednieuwe Nederlandse musical: De Mol en de Paradijsvogel. De productie gaat over het leven van Albert Mol (1917-2004), een van Nederlands meest veelzijdige performers en strijder voor homo-emancipatie. De eerste werkvoorstellingen zijn vanaf eind april te zien in DeLaMar West.

Mol was een echt multitalent. Zo speelde hij gedurende zijn carrière bij de Wim Sonneveld Revue, danste hij klassiek ballet in onder meer de Verenigde Staten en Oostenrijk, schreef hij het boek Wat Zien Ik en maakte hij zijn opwachting in films als Fanfare en Lieve Jongens.

Strijden voor homo-emancipatie

Daarnaast kwam hij live op televisie uit de kast in een tijd dat openlijke homoseksualiteit nog verre van normaal was. Zijn coming out kreeg vreemd genoeg ook veel kritiek vanuit de gay scene: ze vonden Mol te verwijfd. Een beeld dat tot op de dag van vandaag aan hem blijft plakken. Met de musical De Mol en de Paradijsvogel pleit Opus One voor eerherstel van deze flamboyante performer. 

De Mol en de Paradijsvogel

Verstop je je eigen identiteit als een mol in de grond, of pronk je met je verenpracht als een echte paradijsvogel?

De Mol en de Paradijsvogel draait enerzijds om het levensverhaal van Albert Mol en anderzijds om het verhaal van de Syrische vluchteling Wassim. Wassim probeert in het moderne Amsterdam zijn plaats te veroveren als drag artist, maar het blijkt dat de stad toch niet zo open is als hij had verwacht. Beide mannen zijn naarstig op zoek naar een plek waar ze volledig zichzelf kunnen zijn. De musical is een indringende zoektocht naar queer-rolmodellen en eigen identiteit.

Neem alvast een kijkje

De Mol en de Paradijsvogel wordt van 19 tot en met 24 april als werkvoorstelling opgevoerd in het Amsterdamse DeLaMar West. De cast bestaat uit Renée de Gruyl, Samir Hassan, Frans Mulder, Laus Steenbeeke, Milan van Weelden en een ensemble van zes talentvolle performers van Codarts en Fontys.

Een werkvoorstelling houdt in dat het hele stuk wordt gespeeld met minimaal decor en zonder kostuums. De spelers testen als het ware het materiaal uit op het publiek. Naar verwachting is de musical in het theaterseizoen 2023/2024 als volledige productie te bewonderen.

Gerelateerde onderwerpen