Mogelijke nieuwe lockdown betekent "nekslag" voor theaterwereld

Een nieuwe lockdown zou een financiële catastrofe betekenen voor de theaterbranche. Dat meldt Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP)-directeur Dian Hoelscher aan NU.nl naar aanleiding van het donderdag uitgelekte OMT-advies.

Het OMT zou het kabinet adviseren een korte lockdown in te stellen om de coronabesmettingscijfers te drukken. Hierbij zouden onder meer theaters en bioscopen weer tijdelijk hun deuren moeten sluiten. Volgens Hoelscher is de grens nu wel bereikt: "De maatregelen raken constant dezelfde groep ondernemers. Het zou de financiële nekslag zijn voor de niet-gesubsidieerde producenten, maar ook voor de acteurs en crew."

"Theaterbezoek is veilig"

Hoelscher vindt het daarnaast vreemd dat de werking van het coronatoegangsbewijs wordt ondermijnd. "Het is aantoonbaar veilig gebleken om naar het theater te gaan. De toepassing van het coronatoegangsbewijs gebeurt juist in de theaters op grote schaal en zorgvuldig. Het is duidelijk dat deze adviezen worden gegeven door mensen die geen volledig beeld hebben van hoe de culturele sector is georganiseerd."

Persconferentie 12 november

Aanstaande vrijdag houden demissionair premier Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een nieuwe coronapersconferentie. Dan zal blijken of, en welke extra maatregelen er worden genomen.

 

Lees meer over