Nieuw toneelstuk Anne Frank wordt anders

Zoals we eerder dit jaar al meldden; er komt een nieuwe versie voorstelling over Anne Frank. In deze versie gaat het niet alleen om Anne zelf, maar ook om de andere mensen die in het achterhuis zaten. De voorstelling wordt geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer.

Hoofdrol
Onlangs werd bekend dat de hoofdrol vertolkt zal worden door Anne van der Burg. Zij studeerde deze zomer af aan de Amsterdamse Toneelschool. Een rol die ze altijd graag wilde. "Ik las eerder dit jaar dat artikel in de Volkskrant, waarin stond dat er een nieuwe theaterversie van Anne Frank zou komen. Ik heb meteen een mailtje gestuurd aan regisseur Johan Doesburg, en ook aan Hans Croiset, die ik van school kende en die een beetje mijn theater-opa is. Hoe pak ik dit aan, wilde ik van hem weten, dit is namelijk wat ik wil: Anne Frank spelen.", vertelt ze aan de Volkskrant.

Van der Burg heeft een joodse vader en niet-joodse moeder. "Zelf ben ik dus niet onder een Joods hart gedragen, maar mijn familie is onlosmakelijk met de oorlog verbonden. Thuis werd daarover nauwelijks gesproken, en juist daarom wil ik zo graag doordringen tot de wereld van Anne Frank, en wat er toen is gebeurd."

Andere rollen zijn voor Oda Spelbos, Hajo Bruins en Marie-Louise Stheins.

Actueel
De makers willen dat de voorstelling meer is dan een reconstructie van historische feiten. Ze willen wat doen met de actualiteit en laten zien hoe het nu zou zijn om te leven in een oorlog. Het wordt ook een kleinschalige en intieme voorstelling. De makers brachten eerder al een bezoek aan het Anne Frank Fonds in Basel, de organisatie die de rechten van het dagboek beheert. Het stond positief tegenover de plannen voor het toneelstuk.

De voorstelling staat gepland voor het najaar 2017.

Lees meer over