Nederlandse artiesten gaan deze zomer toch festivals organiseren

Ook dit jaar keken veel mensen al uit naar het festivalseizoen. Maar de grote festivals moesten deze zomer omwille van corona helaas worden afgelast. Dit is niet alleen jammer voor enthousiaste festivalgangers, maar ook voor artiesten. Daarom hebben verschillende Nederlandse artiesten nu besloten de handen ineen te slaan om toch een aangepast festivalseizoen te organiseren.

Het initiatief van Typhoon en Machiel Hofman heet De Tuin van 2020 en Het strand van 2020. Ze willen kleine live-festivals organiseren met een intiemer karakter, zoals je krijgt bij een tuinconcert.

De Tuin van 2020

De festivals moeten gaan plaatsvinden in juli en augustus en al veel verschillende artiesten hebben aangegeven graag mee te werken. Naast Typhoon zijn bijvoorbeeld ook Snelle, Nick & Simon, Trijntje Oosterhuis, Lil' Kleine, Douwe Bob, Paul de Leeuw, de 3JS, Rolf Sanchez en Rowwen Hèze geïnteresseerd.

De Tuin van 2020

Veiligheid voorop

Volgens het corona-spoorboekje mogen vanaf 1 juli evenementen met 100 bezoekers weer plaatsvinden. Het eerste festival is dan ook gepland voor het eerste weekend van juli. Maar Hofman benadrukt dat ze nog wachten op fiat van de overheid: "We willen alles volgens het spoorboekje van Rutte en consorten doen. De locaties worden speciaal RIVM-proof ingericht en zijn zo veilig mogelijk."

Drie shows per dag

Zodra het groene licht is gegeven, gaan de tickets in de verkoop. Om ervoor te zorgen dat de kosten gedekt worden en er een leuke festivalervaring gemaakt kan worden voor de bezoekers zijn alle betrokkenen flexibel. De artiesten gaan drie keer per dag optreden en de crew zal weinig verdienen. Als bezoeker betaal je ongeveer de prijs voor een groot concert. Op deze manier zijn de festivals niet winstgevend, maar wel haalbaar. En daar gaat het ook om: "Het gaat erom dat we weer wat muziek kunnen gaan delen", aldus Hofman. Je blijft op de hoogte via de websites van detuinvan2020.nl en het hetstrandvan2020.nl.

 

Beeld: Tim van Veen

Lees meer over