Musical Soldaat van Oranje heeft jullie hulp nodig!

Een bijzondere oproep van de makers van Soldaat van Oranje. Heb je een voorwerp uit de Tweede Wereldoorlog dat voor jou een belangrijke herinnering draagt? Laat het vereeuwigen in een monument!

V-monument vliegveld Valkenburg bij Katwijk
De makers van Soldaat van Oranje hebben een prachtig initiatief voor ogen: samen met het publiek maken zij een monument van historische voorwerpen met jouw persoonlijke verhaal. Het krijgt een eervolle plaats in het V-monument op het terrein van de TheaterHangaar (voormalig vliegveld Valkenburg bij Katwijk).

Tastbare herinneringen Tweede Wereldoorlog vereeuwigen
Een helm? Krant? Oude radio? Of wellicht een brief? Alles is mogelijk, zolang het maar de herinnering draagt van de Tweede Oorlog én een maximale afmeting heeft van 27 cm x 23,8 cm. De organisatie zal een selectie maken uit de voorwerpen en in de loop van het jaar vereeuwigen in het V-monument.

TheaterHangaar decor voor musical
Vorig jaar werd het 5-jarig bestaan van de musical groots gevierd. Op 30 oktober 2015 werd de transparante drie dimensionale V op het terrein onthuld door burgemeesters Jos Wienen van Katwijk, Jan Hoekema van Wassenaar en Jan Rijpstra van Noordwijk. Niet alleen komt de V terug in het logo van de musical, maar het staat vooral voor Victorie, Vriendschap, Vrede, Vijand, Verraad, Verliefd, Verzet, Vrijheid, Vlucht, Veiligheid en ook voor Vliegveld Valkenburg.

Erik Hazelhoff Roelfzema
De musical Soldaat van Oranje vertelt het verhaal zoals opgetekend door verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. En de locatie is zeer bijzonder: de vliegtuighangaar van voormalig militair vliegveld Valkenburg in Katwijk vormt het dagelijks decor van deze veelbezochte musical. Juist op deze plek en omgeving speelde een groot deel van het verhaal zich af. Zo werd op 10 mei 1940 vliegveld Valkenburg –net als de vliegvelden Ypenburg en Ockenburg- door de Duitsers gebombardeerd in de opmars naar Den Haag. Hazelhoff Roelfzema groeide op in Wassenaar, bracht zijn studententijd door in Leiden en voerde vele van zijn landingen uit op de stranden van Katwijk en Noordwijk.

Monument voor én door publiek
Met het monument willen de makers van de musical laten zien dat niet alleen de geschiedenis van Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden, maar alle verhalen van Nederlanders verteld moeten worden. Houd er rekening mee dat de afgestane voorwerpen eigendom blijven van de initiatiefnemers. Daar staat tegenover dat het prachtige monument voor iedereen te bezichtigen is en zal bijdragen aan het collectieve besef van deze geschiedenis. Zo zal het verhaal niet vergeten worden door komende generaties.

Stuur je verhaal
Heb jij zo'n bijzonder voorwerp in je bezit? Dan word je van harte uitgenodigd je persoonlijke verhaal over dit dierbare voorwerp -liefst voorzien van een foto- uiteen te zetten en dit vóór 5 mei te mailen. Doe dit vóór 5 mei. Wil je telefonisch contact? Vermeld dan een telefoonnummer in de mail.
v-monument@soldaatvanoranje.nl.

De musical Soldaat van Oranje draait volop in de TheaterHangaar. Kaarten zijn via onze site te bestellen.

DE OORLOG. Het lijkt zo lang geleden. En toch voelen velen hem nog iedere dag.

DE HERINNERINGEN. Ze zijn er nog. Bij hen die het meemaakten en bij hun (klein-)kinderen.

DE VERHALEN. We blijven ze vertellen. Zodat de herinneringen levend blijven.

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over