Speciaal meldpunt voor zelfstandige theatermakers

Zelfstandige theatermakers en kunstenaars die inkomsten missen door de maatregelen rondom het coronavirus kunnen dit doorgeven bij een speciaal meldpunt van De Kunstenbond. De maatregelen zorgen volgens de bond voor vele verliezen voor deze zelfstandigen.

De Kunstenbond is een organisatie die opkomt voor een eerlijk inkomen voor mensen werkzaam in de creatieve en culturele sector. Zij willen dat het kabinet komt met speciale maatregelen om de mensen in deze sector te helpen. Het meldpunt is opgezet zodat er een inventarisatie gemaakt kan worden van wat voor verlies deze sector lijdt.

Steunpakket

Vorige week nam de Tweede Kamer al een motie aan om een steunpakket voor de culturele sector aan te bieden. Wat dit steunpakket precies inhoudt, is nog niet bekend.

Anne-Marie Harmsen, directeur van De Kunstenbond, legt uit aan NU.nl dat "tienduizenden zzp'ers in de creatieve sector van het ene op het andere moment zonder inkomen komen te zitten". Ze vindt dat de rijksoverheid én de gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen om via soms al bestaande regelingen zo snel mogelijk hulp te bieden. "Dit overstijgt het ondernemingsrisico van zzp'ers, het is een maatschappelijk probleem", aldus Harmsen.

Er zijn ook verschillende zelfstandigen die op social media oproepen plaatsen om geen geld terug te vragen bij een afgelaste voorstelling maar het te zien als een "broodnodige donatie".