Lot bepaalt in Diever hoe Shakespeare eindigt

Het lot gaat bepalen hoe het toneelstuk De Getemde Feeks eindigt. Het toneelstuk gaat vanaf aanstaande vrijdag in première bij het Shakespeare Theater in Diever. Door een slinger te geven aan groot rad, wordt bepaald of een man of een vrouw de feeks speelt.

In het oorspronkelijke stuk van Shakespeare, Het Temmen van de Feeks, besluit de macho-man Petruchio de jonge maar hysterische Katherina te trouwen. Het is een komedie over het huwelijk waar in de ene versie het Petruchio lukt om haar te temmen en in de andere versie hopeloos faalt in die missie.

Het Shakespeare Theater Diever geeft een nieuwe draai aan dit stuk: Tim van der Molen en Inge Wijers hebben allebei de rollen voor Katherina en Petruchio ingestudeerd. Wie welke rol speelt, wordt door het lot bepaald. Iemand uit het publiek geeft tijdens de voorstelling een slinger aan een rad. Dit kan dus betekenen dat in De Getemde Feeks een hysterische man getemd moet worden door een zelfverzekerde vrouw. Dat is een groot verschil.

In een interview met de Volkskrant vertelt regisseur Jack Nieborg: 'Tijdens de try-out is gebleken dat onze spontane wisseling goed werkt. Het publiek vraagt zich tijdens de voorstelling voortdurend af hoe het andersom zou zijn gegaan. Als Katherina zich in de beroemde slotmonoloog onderwerpt aan haar temmer, wordt er soms boe geroepen'.

De kaarten voor de voorstelling zijn online te koop via de website van het Shakespeare Theater Diever. De voorstelling wordt gespeeld tot en met 23 september.

Lees meer over