Kort geding dreigt voor toneelstuk Anne Frank van Leonard Pfeijffer

Het Anne Frank Fonds in Bazel wil met een kort geding het nieuwe toneelstuk over Anne Frank van Ilja Leonard Pfeijffer tegenhouden.

Het stuk Achter het Huis, van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en producent Arjen Stuurman, is een vrije interpretatie van het beroemde dagboek. De heren hebben zelfs verhaallijnen toegevoegd. Zo wordt Fritz Pfeffer een misdaad in de schoenen geschoven. Het fonds ziet dat als een bezoedeling van zijn nagedachtenis en voer voor Holocaustontkenners die denken dat het dagboek verzonnen is. Verder klaagt het fonds over schunnigheden en schuttingtaal in de tekst. "Ze noemen het een farce, een klucht", aldus Stuurman.

Vrije interpretatie
Het vervallen van de auteursrechten van het dagboek in 2016 vormde de aanleiding voor het maken van de voorstelling. Daardoor hoeft er geen toestemming meer te worden gevraagd aan het Anne Frank Fonds voor het maken van een toneelstuk over het dagboek. Er is nu meer vrijheid met betrekking tot het script. Toch liet Stuurman het fonds wel het script lezen. De organisatie was er toen al niet mee eens en beëindigde het overleg.

Maar de theatermakers zijn van mening dat iedereen een vrije interpretatie van historische feiten mag geven. "Het is fictie gebaseerd op waargebeurde feiten; we gebruiken het dagboek als startpunt voor de verbeelding. Die vrijheid kunnen nemen als auteur: dat was een voorwaarde voor mij om dit te doen", zegt Pfeijffer

Pfeijffer schrijft in een voorwoord dat hij in het dagboek meer 'een verslag van een bizar experiment' ziet, dan 'een heilig boek over vermoorde onschuld'. Hij belicht daarom de 'ambiguïteit en ongemakkelijkheid' in de onderlinge relaties van de bewoners van het huis. "Ik wilde de paradox tonen waarin de personages belanden: ze duiken onder om te ontkomen aan barbarij, maar belanden in een situatie waar de beschaving zelf onder druk komt te staan."

Doorgaan
Stuurman vertrouwt op een goede afloop bij een eventuele rechtszaak. De geplande voorstellingen gaan dan ook gewoon door. De eerste try-out vindt vanavond plaats in theater De Meerse in Hoofddorp.

Foto: Vera de Kok

Lees meer over