Kijktip: Romeinse Tragedies van Ivo van Hove

Ook vandaag de dag zijn de toneelstukken van Shakespeare nog veel geziene werken. Met zijn bewerking van Shakespeares Romeinse Tragedies laat Ivo van Hove zien waarom: de verhalen en thema’s zijn nu nog net zo actueel als in Shakespeares tijd.

Zijn Romeinse Tragedies zijn met recht het meesterwerk te noemen van de internationaal geroemde theaterregisseur Van Hove. In plaats van de toneelstukken Coriolanus, Julius Caesar en Antonius en Cleopatra samen te vatten, maakte hij een stuk dat zes uur duurt. En dat zijn zes uur waarbij je op het puntje van je stoel zit.

Romeinse Tragedies bewerkt voor tv

Het theaterstuk heeft al meermalen haar weg gevonden naar nationale en internationale podia, maar leent zich ook uitstekend voor televisie in de vorm van een miniserie. De verhalen die zich afspelen in het Romeinse Rijk zijn speciaal voor de serie in een nieuwe, moderne setting geplaatst. Actuele thema’s in de media zijn verweven met de klassieke thema’s, doordat camera- en geluidsmensen ook onderdeel uitmaken van het stuk.

Van Hove zat woensdag bij talkshow De Vooravond om erover te vertellen: "In 2007 wilde ik al televisie ervan maken. We spelen het in stukken van een halfuur nu en dat wilde ik toen al, maar dat was nog niet de tijd dat het huwelijk tussen theater en televisie zo vanzelfsprekend was. Het was niet mogelijk in die tijd. En nu in de coronatijd dacht ik: ik ga het toch een keer proberen, nu is het moment." 

Hij vertelt dat de samenwerking met Reinier Bruijne van de VPRO voor de livestreams van ITA direct een goede match was: "We vullen elkaar aan. Wij brengen deskundigheid mee die zij niet hebben en zij brengen deskundigheid mee die wij niet hebben. We hebben gemerkt dat we daarmee iets nieuws kunnen maken: het is niet alleen televisie, het is zeker niet alleen theater, maar het is televisietheater."

Bekijk het eerste deel vanavond

De serie bestaat uit tien delen en gaat vanavond van start. In het eerste deel neemt Gijs Scholten van Aschat je mee in het leven van de Romeinse generaal Coriolanus. Hem ligt een glansrijke politieke carrière in het verschiet, maar uiteraard gaat alles niet zoals gepland. Het blijft immers een tragedie…

Nieuwsgierig geworden? Kijk vanavond (30 mei) dan om 22:10 uur naar NPO 2.  

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over