Kijktip: Claudia de Breij maakt intieme show over Heintje Davids

In de documentaire Claudia de Breij - Hier zijn wij zien we Claudia de Breij die met twee anderen een theatershow maakt over de bijzondere zangeres en bijdehante grappenmaakster Heintje Davids. Ze blijken meer op Heintje te lijken dan ze van te voren dachten.

Voor de coronacrisis had cabaretière Claudia de Breij het idee om een grootse en spectaculaire theatervoorstelling te maken over de Joodse Heintje Davids met de naam Hier ben ik. Deze variétéartieste, ook bekend als Hendrika David, stond van 1907 tot haar dood in 1975 op het podium. Hoewel haar vader haar in haar jeugd tegenhield om op het podium te staan, bleef Davids altijd sterk geloven dat dat haar thuis was.

Intiem

In de documentaire van regisseuse Suzanne Raes volgen we het maakproces van de show van De Breij. De show had groots en meeslepend moeten worden maar langzaam wordt het kleiner en intiemer. De Breij en de muzikanten waarmee ze samenwerkt, Michelle Samba en Abdelhadi Baaddi, merken ook dat zij heel veel gelijkenissen hebben met Davids.

Kijk ook naar Het uur van de wolf: Claudia de Breij - Hier zijn wij, maandag 26 april om 20.30 uur op NPO 2.

Beeld: Olivier Thijssen

Gerelateerde onderwerpen