Karin Bloemen geëerd met Gouden Genesius Penning

Karin Bloemen ontvangt dit jaar de Gouden Genesius Penning. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan een veelzijdige theaterpersoonlijkheid en podiumkunstenaar met uitzonderlijke talenten. Bloemen zal de penning op 21 november in ontvangst nemen.

Het bestuur van Stichting Tekstpierement dat de prijs uitreikt, was unaniem over de keuze voor Bloemen: "Karin is al vanaf haar eerste soloprogramma in 1989 één van de meest veelzijdige theaterpersoonlijkheden in Nederland. Van beginnend kleinkunstzangeres heeft ze zich in bijna dertig jaar ontwikkeld tot een allround performer, maakster en producent die een wezenlijke bijdrage aan de Nederlandse cultuur heeft geleverd. Daarnaast geeft ze haar kennis door aan jonge theatermakers en -performers."

Twee jaar geleden werd de prijs in het leven geroepen ter ere van Jos Brink die overleed in 2007. Brink had zelf ook een veelzijdige carrière; hij was acteur, cabaretier, zanger, schrijver, tv-persoonlijkheid en theaterproducent. Dertig jaar lang was de penning een steun en inspiratie tijdens zijn werkzaamheden. Met de penning leeft de herinnering aan Brink voort en hoopt men dat zijn gewetensvolle en niet aflatende inzet de komende generaties artiesten inspireert zich net zo in te zetten voor theater. De penning was eerder in eigendom van acteur Fred Astaire en Wim Sonneveld.

Genesius van Rome (286 of 303) is de beschermheilige van onder andere podiumkunstenaars, acteurs, dansers en clowns.

Vanaf januari staat Karin Bloemen in de theaters met haar show Volle Bloei.

Lees meer over