Jonathan Vroege kruipt in de huid van Aladdin: "Ik ben al fan van Aladdin sinds mijn achtste”

Stage Entertainment knalt dit jaar niet met één, maar met twee musicalklassiekers de theaters in: naast The Sound of Music gaan we namelijk genieten van Disney’s Aladdin. De titelrol gaat naar Jonathan Vroege, die niet kan wachten om het theater in te gaan: "Het is stiekem wel een droomrol voor mij."

Jonathan was net als veel kinderen al op jonge leeftijd in de ban van Aladdin: "Ik ben al fan van Aladdin sinds mijn achtste. Hij verscheen in 2014 op Broadway en ik zei toen al: 'als hij een keer naar Nederland komt, dan wil ik die rol spelen'. Dat dat nu is gelukt, is echt een droom die uitkomt!'

"Ik kan zelf ook wel cheeky zijn"

Zelf heeft de acteur de musical niet op Broadway gezien, maar wel in Hollywood toen hij daar op vakantie was met zijn vrouw. Hij kan dan ook niet wachten om zijn eigen Aladdin neer te zetten: "Aladdin is natuurlijk ook een cheeky personage. Hij gaat zijn eigen weg en hij zorgt ervoor dat jij doet wat hij wil. Hij moet natuurlijk stelen voor zijn brood, maar hij weet ook niet anders. En toch is hij ook een heel oprecht personage. Die combinatie vind ik juist heel leuk."

Jonathan herkent zich daarbij zeker in het ondeugende karakter: "Ja, ik kan zelf ook wel cheeky zijn. Ik heb dat ook bij mijn vrouw geprobeerd, maar die zei op een gegeven moment 'het is even genoeg'", lacht de acteur. "Maar nee, dat herken ik dus in mezelf, met name die oprechtheid en eerlijkheid. Daar hecht ik zelf ook veel  waarde aan."

"Eerlijkheid wint altijd"

Binnenkort mag Jonathan dan eindelijk in de huid kruipen van Aladdin, een personage dat veel mensen al kennen en waar ze misschien al veel verwachtingen van hebben. Of hij dat spannend vindt? "Ik vind het altijd spannend. En dit is natuurlijk mijn eerste hoofdrol in een grote landelijke musical, dus dat maakt het extra spannend. Maar wel een gezonde spanning, zeg maar!"

Daarbij is de acteur enthousiast om het publiek echt mee te nemen in het klassieke verhaal. Volgens hem zit er namelijk een prachtige moraal in: "Mensen denken vaak van Disney: dat zijn heel leuke verhaaltjes, maar wel oppervlakkig. Maar dat is juist het leuke; de verhalen lijken vaak oppervlakkig, maar daaronder zit altijd een diepere laag. Bij Aladdin is dat die oprechtheid en dat eerlijkheid uiteindelijk altijd wint. Hij liegt natuurlijk eerst tegen Jasmine over dat hij een prins is en uiteindelijk als hij haar de waarheid vertelt wordt hij echt een prins. Dat is denk ik de boodschap die Aladdin overbrengt."

 

Bezorgen bij DHL

De repetities voor de musical beginnen pas in augustus, maar Jonathan is wel al hard aan het trainen om fit te blijven. De acteur vertelt dat spelen in een musical namelijk een intensieve baan is, waarbij je lange dagen maakt: "Maar ik heb daar wel heel erg zin in!" Vooral na de afgelopen maanden staat de acteur zoals veel artiesten te trappelen om weer voor een publiek te staan. Al heeft hij zich de afgelopen tijd ook prima vermaakt met zijn nieuwe corona-bijbaan als bezorger bij DHL: "Weet je, dat werk vond ik ook gewoon leuk. En ik heb natuurlijk een dochtertje gekregen, dus dan kun je ook niet stil blijven zitten."

Volgens Jonathan is Aladdin een uitstekende show om weer mee te starten na een tijd van stilstand in het theater: "Aladdin is een heel grote Broadwaymusical en heel veel mensen kennen het verhaal. Daarom denk ik ook dat het een hele goede productie is om weer echt een boost te geven na corona, om weer te starten in de 'oude normale' post-coronatijd."

Nieuwe muziek

Jonathan heeft de afgelopen maanden niet alleen pakketjes bezorgd, maar is ook druk bezig geweest met zijn grootste passie: muziek. Samen met pianist Henk Doest heeft hij mooie covers opgenomen die hem stuk voor stuk persoonlijk aanspreken. "Het is heel leuk om weer nieuw materiaal op te nemen, wat ik telkens op mijn sociale media plaats. En er komt de komende weken nog meer aan, dus dan moet je zeker even kijken!"

 

Beeld: © Roy Beusker Fotografie

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over