Johan Cruijff krijgt eigen musical

Johan Cruijff krijgt een eigen musical. 14 de musical moet in september 2021 in première gaan in het gloednieuwe AFAS Theater in Leusden. 

Scenarioschrijver en regisseur Tom de Ket, theaterproducent Wolter Lommerde en het management van Cruijff ontwikkelen samen een musical over het leven van profvoetballer Johan Cruijff14 de musical is een ode aan misschien wel de beste Nederlandse voetballer aller tijden. 

Vooral praten en voetballen

Naast zijn weergaloze voetbalspel stond Cruijff ook bekend om zijn nuchtere en gevatte uitspraken als 'Elk nadeel heb zijn voordeel' en 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'. Waar in musicals normaliter veel wordt gezongen zal de musical-Cruijff op het verzoek van zijn management vooral "veel praten en voetballen", aldus Carole Thate van Cruijff Management. "We hebben er het volste vertrouwen in dat het een kwalitatief zeer sterke voorstelling wordt."

Geen alledaagse musical

14 de musical vertelt het levensverhaal van Cruijf aan de hand van thema's als ambitie, vriendschap, liefde, jaloezie en eenzaamheid. De Ket schreef een niet-alledaagse musical, passend bij het eigenzinnige karakter van de voetballer. Zo zingt Cruijff zelf niet, is er plaats voor muziekgenres als rock, opera en hiphop en worden digitale projecties in de voorstelling verwerven.

Belangrijke rol voor vrouw Cruijff

In de musical is een voorname rol weggelegd voor Cruijffs vrouw Danny. Ze werd bekend als een van de eerste voetbalvrouwen en was met haar sterke persoonlijkheid van grote invloed op de ontwikkeling van 'dat magere jongetje uit Betondorp'.

Wie de rollen van onder meer Cruijff en zijn vrouw gaan vertolken, wordt op een later moment bekendgemaakt.

Première

De première voor 14 de musical staat gepland voor 25 september 2021 in het AFAS Theater in Leusden. De musical zou daarna elke woensdag tot en met zaterdag te bewonderen moeten zijn. 

 

 

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over