In memoriam: deze artiesten moeten we missen

Het jaar is bijna voorbij. Het was een jaar waarin we weer volop van theater en vele artiesten mochten genieten. Maar helaas hebben we ook afscheid moeten nemen van een aantal geliefde acteurs en theatermakers. In dit artikel staan we stil bij wie zij waren.

Jan Rot

In april is Nederland een groot zanger, componist en liedjesschrijver verloren. Jan Rot liet in augustus 2021 Nederland weten dat hij uitgezaaide darmkanker had en niet meer beter zou worden. Rot heeft zijn laatste maanden gebruikt om afscheid te nemen van zijn fans en het Nederlandse publiek. Zo was hij nog te zien bij de tv-programma's De Slimste Mens en Matthijs gaat door. En zou hij nog een afscheidsconcert geven in Rotterdamse theater Nieuwe Luxor. Maar dit heeft hij helaas niet gehaald. Op 22 april liet zijn familie weten dat 'Jan vredig en vol liefde het leven heeft verlaten'. Hij werd 64 jaar.

Henny Vrienten

We moesten in april afscheid nemen van nóg een grote Nederlandse artiest. Zanger en componist Henny Vrienten overleed op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ziekte. Welke ziekte dat was, werd niet bekend gemaakt. Vrienten was in de jaren 80 razend populair met zijn band Doe Maar. Ze scoorden hit na hit. Daarnaast schreef Vrienten veel liedjes voor tv-programma's, musicals en films.

In 2021 stond voor Doe Maar een grootste afscheidstournee gepland maar in september van dat jaar ging er een streep door de Lijf aan Lijf-tournee.

Pierre Kartner

Vader Abraham is niet meer... Pierre Kartner, zoals hij echt heet, overleed 8 november 2022 op 87-jarige leeftijd. Het hele leven van Kartner stond in het teken van muziek. Zijn grootste hits scoorde hij met Het Smurfenlied en Het Kleine Café Aan de Haven. Dit laatste lied werd meer dan 200 keer gecoverd door andere artiesten. Ook het maken van carnavalnummers deed hij graag.

Henny Orri

Op 4 januari 2022 verleed actrice Henny Orri, ze werd 96 jaar. De actrice was een van de 'grande dames' van het Nederlandse toneel. Sinds de jaren 50 speelde ze in vele toneelstukken, televisie- en filmproducties. Grote bekendheid kreeg ze met haar rol in de televisieserie Twee Onder Een Kap uit begin jaren 70.

Truus Dekker

Truus Dekker verliet ons op 8 januari 2022 op 99-jarige leeftijd. Dekker speelde veel rollen in de tv-series geschreven door Wim T. Schippers. Zoals de serie We zijn weer thuis.

Jaap Flier

In maart overleed balletdanser Jaap Flier op 88-jarige leeftijd. Flier wordt gezien al een van de beste balletdansers die Nederland gekend heeft. Samen met onder meer zijn vrouw Willy de la Bije was hij betrokken bij de oprichting van het Nederlands Dans Theater in Den Haag.

Cas Enklaar

Acteur, schrijver en theatermaker Cas Enklaar overleed op 20 juli 2022 na een lang ziekbed. Enklaar was een bekend gezicht voor het publiek. Zo kwam hij altijd terug in de films van Theo van Gogh. Ook was hij een van de medeoprichters van collectief Werkteater (zonder h). In de jaren 70 maakte hij furore met dit collectief door voorstellingen te maken in onder meer ziekenhuizen, scholen of zorginstellingen zonder regisseur.

Eric Schneider

Na een noodlottige val overleed acteur Eric Schneider op 23 mei 2022 op 87-jarige leeftijd. Schneider debuteerde in 1960 op het toneel en had inmiddels zo'n honderdvijftig hoofdrollen op zijn naam staan. Hiermee behoort hij tot de top van de toneelspelers van de afgelopen decennia. Hij ontving in 1967 de Louis d'Or, de belangrijkste toneelonderscheiding, voor zijn rol in Hamlet. Toen Schneider afscheid nam van het toneel in 2000 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 

 

Gerelateerde onderwerpen