Guido Weijers: 'Ik wil aan het werk, Mark!'

Cabaretier Guido Weijers kan momenteel niet optreden vanwege de coronacrisis. Sowieso zijn alle theaters tot 1 juni gesloten. Daarna mogen slechts maximaal dertig mensen in het theater zijn. Daardoor is het openen van grote theaters alsnog  buitengewoon moeilijk. Er zijn genoeg initiatieven die oplossingen proberen te bedenken, maar die worden allemaal afgewezen. Daarom heeft Weijers een open brief naar onze Minister-President Mark Rutte gestuurd. De boodschap is simpel. 'We willen weer aan het werk, Mark!'

Guido Weijers wil het graag dingen positief bekijken. Niet voor niets speelde hij voor de coronacrisis de voorstelling Masterclass Geluk. In zijn open brief richt Weijers het woord tot Premier Rutte namens heel theaterminnend Nederland. "Ik begrijp dat onze gezondheid belangrijker is dan onze economie. En dat artiesten, theaters en evenementen niet tot de vitale sector behoren," begint hij. "Ik wil daarom niet klagen en geen hand ophouden. Ik wil vooral, zoals vele metgezellen: aan de slag! De afgelopen weken hebben we veel creatieve projecten bedacht om op nieuwe, veilige manieren voor publiek te kunnen optreden. Die projecten zijn allemaal met één reden afgeschoten: het zijn samenkomsten. Dat steekt me."

 

Guido Weijers: "We zijn veiliger dan de supermarkt"

Het grote probleem is dat podiumkunsten zoals cabaret, toneel en komedie, publiek nodig hebben om te werken. Het is "onze zuurstof" zo schrijft Weijers. "Dat we in onze sector alle mogelijke veiligheidsmaatregelen treffen - met mondkapjes, met 1,5 meter afstand, met professioneel crowdmanagement, met voorselectie, met afscherming, met plexiglas, met ontsmettingsmiddelen, enz. - wordt niet gezien als oplossing, maar als probleem. Terwijl we daarmee veiliger zijn dan de bouwmarkt, de IKEA, de supermarkt, de carwash en de McDrive bij elkaar."

Het voelt daardoor ontzettend oneerlijk dat de initiatieven worden afgewezen, zo legt Guido uit. "Niet omdat ze niet veilig waren, maar omdat de gemeenten Amsterdam, Arnhem en Rotterdam het niet aandurfden om van de regels af te wijken. Omdat dat 'nou eenmaal niet mag'. Handhaving lijkt dus de norm, in plaats van met elkaar vooruitkijken naar veilige oplossingen."

 

Creatieve veilige oplossingen mogelijk volgens Guido Weijers

Weijers benadrukt dat hij niet tegen de regels is, maar juist binnen de gegeven kaders naar creatieve oplossingen probeert te zoeken. "Om niet te zeggen wat iedereen denkt, maar met ideeën te komen waar nog niemand aan heeft gedacht. Sta ons toe ze te testen. En als onze oplossingen veilig blijken, keur ze dan goed. Laat de creatieven het creatieve werk doen. Juist daar ligt onze kracht."

 

Ben je op zoek naar een cabaret-voorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

 

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over