Groots Hommage aan Herman Finkers

Herman Finkers krijgt 6 juni een groots eerbetoon tijdens het Kleinkunstfestival Amsterdam in het DeLaMar Theater. Hij ontvangt deze Hommage voor zijn grote bijdrage aan de Nederlandse kleinkunst. Artistiek directeur Evert de Vries vindt dat terecht: “Herman is een volstrekt unieke figuur in de wereld van het Nederlands cabaret."

De Vries: “Herman Finkers is met zijn aparte stijl een absolute trendsetter geweest.” Hij vertegenwoordigt “met zijn mix van humor en een stevige onderlaag van filosofie echt iets nieuws. Ook de rol die geloof bij hem speelt, is uniek.” En hij is “nooit agressief, altijd beminnelijk en tegelijk toch vlijmscherp.”

Vriendschap

Tijdens de avond brengen bevriende collega’s het mooiste van Finkers repertoire. Het is nog wel een verassing voor de Twentenaar wie dat zijn. Maar Ilse DeLange, Daniël Lohues en Jenny Arean hebben al toegezegd en er zal Gregoriaans koor optreden, volgens De vries.

Brigitte Kaandorp presenteert de avond. Zij en Finkers zijn al dertig jaar vrienden, dus ze doet dit maar al te graag:  “Ik ben stapelgek op Herman. ...  Ooit werden hij en ik als de sufferds van het cabaret gezien. We waren niet geëngageerd genoeg. Gelukkig heeft het publiek zich daar nooit iets van aangetrokken.” De comédienne verwacht een “buitengewoon vrolijke avond”.

Voorgangers

Het Kleinkunstfestival brengt elk jaar een Hommage. Dat gebeurt al sinds de eerste editie van het festival, nu 29 jaar geleden. Onder andere Liesbeth List, Ramses Shaffy, Freek de Jonge en Paul van Vliet gingen Finkers voor.

De grappige Tukker zelf is erg blij met deze erkenning: “Ik laat het maar vereerd gebeuren. Het is ook heel aardig van Amsterdam, zeker na dat gelijkspel tegen Heracles."

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over