Graceland: de swingende muziek en het bijzondere verhaal

The African Mamas & Leoni Jansen staan op dit moment in de Nederlandse theaters met Graceland: de muziek en het verhaal. Ze brengen het verhaal achter het succesvolle album van Paul Simon. Een bijzonder verhaal van hoop en overwinning dat swingt en ontroert.

Het album Graceland van Paul Simon was dertig jaar geleden baanbrekend vanwege de combinatie van westerse popmuziek en Zuid-Afrikaanse ritmes en melodieën. Het begon allemaal met een cassettebandje met straatmuziek uit Soweto dat Simon op een dag hoorde. De levendigheid spatte er vanaf. De zanger besloot vervolgens af te reizen naar Zuid-Afrika om daar met Zuid-Afrikaanse muzikanten muziek te maken. Ondanks het verbod hierop vanwege de apartheid. Terug in de Verenigde Staten maakte hij het album Graceland, met onder andere de hits Homeless, You Can Call Me Al en Under African Skies. Het album genoot grote populariteit en ontving een Grammy Award.

Boycot

Er zat echter een keerzijde aan dit succes: Simon werd geplaatst op de zwarte lijst van de Verenigde Naties voor het schenden van de culturele boycott van Zuid-Afrika en leden van het ANC protesteerden tegen het bezoek van Simon. Wel maakte het de betrokken Zuid-Afrikaanse artiesten beroemd. En dansten en genoten in 1987 voor het eerst duizenden mensen, blank én zwart, gezamenlijk van het beroemde Gracelandconcert in Zimbabwe. Het gevoel van die tijd, dat brengen The African Mama's, Leonie Jansen met hun band weer terug met de hits van het album Graceland.

Staande ovatie

Dat ze dat lukt, bleek tijdens de première in het Alkmaarse Theater de Veste. De zangeressen en de bandleden ontvingen een minutenlange staande ovatie. Het is een swingende avond dat bruist, maar ook ontroert. Tevens vertelt Jansen tussendoor over de tijd van de apartheid met behulp van projecties op het scherm. Ook vertellen enkele van de African Mama´s over hun ervaringen met apartheid.

Een must see dus, bestel snel hier je kaartje.

Lees meer over