Geen Oerol in reguliere vorm

Oerol gaat dit jaar niet door in de normale vorm. Dat maakte de organisatie bekend. Alle betrokkenen zijn op de hoogte gesteld van het nieuws. Eind april hoopt de organisatie meer duidelijkheid te hebben over of het festival nog door kan gaan in een alternatieve vorm.

Algemeen directeur van Oerol, Siart Smit, was vrijdag 3 april te gast in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Hij vertelde dat er in de huidige omstandigheden geen 50.000 mensen naar Terschelling kunnen komen. "Daarmee weten we nu ook dat we tussen de 3,1 en 3,6 miljoen euro aan inkomsten mis gaan lopen en dat kunnen we niet dragen. Dus als we nu niet ingrijpen gaan we dat als organisatie niet overleven."

Alternatieve vorm

Oerol gaat kijken of het festival op een hele andere manier te ontwikkelen is. Smit geeft aan dat het een "totaal andere omvang dan wat normaal plaatsvindt" zal hebben. Zo zou een virtueel festival een mogelijkheid kunnen zijn. De organisatie verwacht eind april hier meer over te weten.

Het festival zou van 12 tot en met 21 juni plaatsvinden op Terschelling. De organisatie van Oerol heeft alle artiesten, kunstenaars, muzikanten, gezelschappen en andere betrokkenen op de hoogte gesteld over de afgelasting. De voorbereidingen van Oerol waren natuurlijk al in volle gang. Maar als mensen niet meer dicht bij elkaar kunnen komen, worden deze voorbereidingen onmogelijk.

Ook theaterfestival de Parade wijzigt de plannen. Het festival gaat een maand later van start dan de bedoeling was.

Foto: Oerol 2018