Freek de Jonge zet 40 jaar aan oeuvre online

Deze week heeft cabaretier Freek de Jonge zijn oeuvre openbaar gemaakt en op YouTube gezet. Dit meldt hij aan NU.nl. Veertig jaar aan archiefbeelden zijn nu te bekijken. Hij had al langer het idee om de beelden te publiceren maar door de coronacrisis besloot hij om het nu al te doen.

Het gepubliceerde oeuvre bestaat uit oud- en nieuwjaarsconferences, muziektheater, theatershows, series en tentoonstellingen. De beelden komen uit het persoonlijke archief van De Jonge. Het is alles wat hij en zijn vrouw op video hebben geregistreerd sinds 1980. 

Online erfenis

Tegen NU.nl zegt de cabaretier: "Ik had al langer het idee om bij wijze van erfenis mijn repertoire netjes en verzorgd achter te laten. Omdat we nu in een tijd leven waarin veel mensen thuiszitten, leek het mij een goed moment om alles te delen en is het in een sneltreinvaart gekomen."

"Daarbij wil ik er graag zelf nog bij zijn als het online komt. Waarom zou ik dat allemaal na mijn dood laten gebeuren? Nu heb ik er nog lol van", voegt de 75-jarige De Jonge eraan toe.

Het digitale oeuvre bestaat in totaal uit zo’n tweehonderd uur, zegt Freek de Jonge. "Maar ik heb het met liefde gedaan. Als ik terugdenk en terugkijk dan denk ik soms: hoe heb ik dit in hemelsnaam voor elkaar gekregen? Maar het is vrij gemoedelijk gegaan allemaal."

Podcast

De Jonge laat ook weten dat hij op dit moment samenwerkt met het cabaretplatform Zwarte Kat om podcasts te maken. Het moeten zo’n tachtig afleveringen worden waarin hij zijn oeuvre toelicht.

Op het YouTube-kanaal van Freek de Jonge zijn de shows te zien.

 

Foto: Stef Bilo

 

Kijk voor nog veel meer cabaretvoorstellingen in onze theateragenda.

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over