Freek de Jonge noemt satire "morsdood".

Cabaretier Freek de Jonge is niet bepaald tevreden over de huidige staat van satire. "Tegenwoordig is satire morsdood", vertelt hij in een interview aan het AD. "Er is geen publiek meer dat zich er aan ergert. Wat moet je dan nog?"

Dat was wel anders eind jaren zestig toen Freek met de in 2004 overleden Bram Vermeulen optrad als Neerlands Hoop: "Ons succes kwam natuurlijk ook door het geheimzinnige, gevaarlijke en verontrustende dat rond onze shows hing. Ik spreek soms mensen die van thuis niet mochten luisteren."

Tegenwoordig ergeren mensen zich niet meer, vindt Freek. "De mensen die naar Arjen Lubach kijken, zijn niet degenen die zich aan hem storen. Hun ideeën worden juist bevestigd. Het is preken voor eigen parochie."

Geestig
Ook bestaat het woord 'geestig' bijna niet meer volgens De Jonge. "Geestig veronderstelt een geest, iets van spiritualiteit, van begeestering. Die ontbreekt. Kleinkunst is verworden tot een aaneenschakeling van zogenaamde grappige situaties. Het is lachen om burgerlijkheid zonder iets te doorgronden."

Tijdgeest
Freek doet nog steeds wat hij ook deed met Neerlands Hoop: "Ik analyseer nog altijd de tijdgeest en poog er de vinger op te leggen. Deze tijd is de tijd van GeenStijl. Het niveau van discussie is dat van de jij-bak: 'Nee, dat moet jij zeggen...' Het cabaret is ingepakt en nergens meer gevaarlijk."

Koffers
Freek staat eind dit jaar met zijn programma Koffers in het theater. Hierin verzorgt hij als Dries Draaisma samen met de band Lik op Stuk een avondvullend programma.

Lees het hele interview met Freek de Jonge hier.

Foto: Stef Bilo


Combineer je theaterbezoek met een heerlijk etentje. Kijk hier voor een gezellig restaurant.

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over