Enquete: publiek wil loyaal blijven aan theaters

Uit een enquete over het gedrag van theaterbezoekers blijkt dat de meeste mensen net zo vaak naar het theater willen gaan als voor de coronapandemie. Dit is een van de resultaten uit een onderzoek gedaan door Bureau Hendrik Beerda in opdracht van het Nationaal Theaterfonds.

Driekwart van de theaterbezoekers gaat op dit moment nog minder vaak naar het theater dan voor de pandemie. Bijna 20% gaat wel evenveel naar een voorstelling als voorheen en zo'n 5% gaat juist meer naar het theater. Toch heeft bijna 30% van de mensen die nu minder vaak naar het theater gaat, wel de intentie om vaker een voorstelling te bezoeken. Omgerekend betekent dat dat het gaat om zo'n 13% van de Nederlandse bevolking (18 jaar en ouder) die deze intentie heeft.

Ruim de helft van de mensen die tijdens de pandemie minder naar het theater ging, geeft aan dat ze in de toekomst even vaak naar het theater zullen gaan. Ruim 20% zegt juist het theater minder te willen bezoeken.

Hoge prijzen en gezondheidsrisico's

Het verschilt erg per leeftijdsgroep wat de reden is voor het uitblijven van het theaterbezoek. Zo noemen jongeren tussen de 18 en 34 jaar dat ze het moeilijk vinden om voorstellingen te vinden die hen aanspreken, daarbij vinden ze de prijzen te hoog. Theaterbezoekers tussen de 35 en 54 jaar noemen vooral dat het vaak niet duidelijk is of een voorstelling doorgaat. Voor 55-plussers zijn gezondheidsrisico's vaak redenen om niet naar het theater te gaan.

Theater na pandemie

Het Nationaal Theaterfonds heeft dit onderzoek laten doen om te ontdekken hoe theaterliefhebbers tegen een theaterbezoek aankijken nu de coronamaatregelen zijn opgeheven. Dit jaar laat het fonds dit onderzoek elke drie maanden herhalen om zo veranderingen in de gaten te houden.

"Uit dit onderzoek komt heel duidelijk naar voren dat de mensen graag naar het theater willen, maar dat er nog wat drempels zijn", laat voorzitter Albert Verlinde van Het Nationaal Theaterfonds weten. "We hebben de uitkomsten van het onderzoek met de sector gedeeld en diverse aanbevelingen gedaan voor alle leeftijdscategorieën."

Gerelateerde onderwerpen