App maakt musicals TINA en Aladdin toegankelijker voor blinden en slechtzienden

Vanaf 6 juli kunnen blinden en slechtzienden nog meer genieten van een musicalvoorstelling dankzij de Earcatch-app. Door middel van audiodescriptie worden de producties een stuk toegankelijker. Disney's Aladdin kent de primeur, maar ook TINA - De Tina Turner Musical is vanaf begin juli met de app te beleven.

De Earcatch-app wordt al sinds 2015 gebruikt voor televisie en films, maar maakt nu ook zijn intrede in de theaterwereld. Walter Drenth, Managing Director van Stage Entertainment Nederland, is in zijn nopjes met de toepassing: 'In Nederland en België zijn er zo'n 500.000 mensen met een visuele beperking. Een theatervoorstelling was voor hen vaak moeilijk te volgen. Dankzij de audiodescriptie via de Earcatch-app kunnen zij nu wel op een laagdrempelige manier genieten van musicals. De implementatie van deze app bij Aladdin en TINA past in onze visie dat de voorstellingen van Stage Entertainment voor iedereen toegankelijk moeten zijn."

Audiodescriptie

Via de audiodescriptie worden blinden en slechtzienden tijdens pauzes in een dialoog bijgepraat over onder meer de decors, kostuums en handelingen van de acteurs. De beeldbeschrijving van Disney's Aladdin is gemaakt door Erik van Muiswinkel, terwijl acteur Dragan Bakema de audiodescriptie van TINA op zich neemt.

Foto: Manuel Harlan

 

 

Gerelateerde onderwerpen