Dotan bekent gebruik nep-accounts Trollengate

Zanger Dotan heeft in een video op zijn Facebook-profiel bekend dat hij nep-accounts heeft gebruikt op sociale media. De singer-songwriter is ernstig in de problemen geraakt nadat De Volkskrant zaterdag een artikel publiceerde dat uitlegt hoe online trollen de singer-songwriter de hemel in prezen. De zaak is bekend geworden als Trollengate.

Dotan vertelt in de video: 'Allereerst wil ik toegeven dat ik aan het begin van mijn carrière in 2011 ben begonnen met kijken hoe ik mijn muziek online het beste kon promoten, en dat ik hiervoor de hulp heb ingeschakeld van een aantal profielen en kanalen op social media. Dit hebben we met een team uitgewerkt. Dat is iets waar ik achteraf ontzettend veel spijt van heb'.

Ook bekent hij dat hij eerder niet de waarheid heeft verteld tegen de Volkskrant: 'Afgelopen week ben ik geïnterviewd door de schrijver van het artikel dat afgelopen weekend verscheen, en helaas heb ik hier niet helemaal eerlijk in geantwoord omdat het me overviel, omdat ik bang was, omdat ik me schaamde en omdat ik niet zo goed wist wat ik er op moest zeggen. Dat is heel fout'.

Dotan in problemen door Trollengate

In het artikel van De Volkskrant wordt uitgelegd hoe zeker 140 nep-accounts op Facebook, Instagram en Twitter jarenlang nepberichten hebben geplaatst om het imago van Dotan op te poetsen. Niet alleen prezen deze berichten de zanger de hemel in, ook werden er complete verhalen verzonnen. Zo zou een terminale patiënt Dotan hebben geholpen. Daarnaast gedroegen nep-fans zich opvallend vijandig naar mensen die kritisch over Dotan waren.

Eerder vandaag vroeg de platenmaatschappij van Dotan, Universal Music, al openlijk om opheldering over de kwestie. 'We zijn nergens bij betrokken geweest en hebben geen enkele kennis gehad van deze zaak,' maakte een woordvoerder bekend. 'Dus het is aan Dotan zelf om commentaar te geven en het is zeer wenselijk dat hij dit op korte termijn doet.'

Lees meer over