Dit zijn de nominaties voor de VSCD Toneelprijzen 2023

De nominaties voor de VSCD Toneelprijzen 2023 zijn bekend. Nooit eerder was er onder de genomineerden zo'n diversiteit aan culturele achtergronden.

De Theo d'Or en de Louis d'Or zijn de meest prestigieuze toneelprijzen van Nederland. De awards worden jaarlijks uitgereikt voor de meest indrukwekkende vrouwelijke en mannelijke dragende rol.

Nominaties voor de Theo d'Or 2023

Nadia Amin, Mariana Aparicio, Yela de Koning en Jip Smit maken dit jaar kans op de Theo d'Or. Nadia Amin is genomineerd voor haar rol in Vecht, de jury roemt haar om haar overgave. Mariana Aparicio sprong eruit door haar humor, lichtheid en het naturel van haar présence in haar rol in De Jaren. Yela de Koning is genomineerd voor haar rol in Coriolanus. De jury noemt haar tekstbehandeling fenomenaal. En Jip Smit toont zich volgens hen een uitmuntend en veelzijdig speler in Motherland.

 

 

Genomineerden voor de Louis d'Or

De kanshebbers op een Loui's d'Or dit jaar zijn Sanne den Hartogh voor zijn rol in The Underground, Phi Nguyen met zijn rol in Recht en Eelco Smits in Geschiedenis van Geweld. Smits maakte in 2018 al kans op deze prijs en Nguyen en Den Hartogh zijn al een eerder genomineerd voor een Arlecchino. 

De jury prijst Den Hartogh om de wijze waarop hij de tegenstrijdigheden binnen zijn personage weet neer te zetten. Een ook Nguyen en Smits weten volgens hen moeiteloos te schakelen tussen verschillende emoties.

De Columbina en Arlecchino

Naast de nominaties voor de Theo d'Or en de Louis d'Or zijn ook de genomineerden voor de Columbina en de Arlecchino bekend. Dit zijn prijzen voor de beste vrouwelijke en beste mannelijke bijdragende rol. De genomineerde actrices voor de Columbina zijn Malou Gorter voor haar rol in De Dappere Soldaat, Ritzah Statia in The Story of Travis en Urmie Plein voor haar rol in Ik zeg toch sorry

 

 

De mannelijke kanshebbers zijn Yahya Gaier voor zijn rol in VogelsAlex Hendrickx voor zijn spel in Wolfgang, het Wonderjong en Rick Paul van Mulligen in Queer Planet. Laatstgenoemde maakte in 2018 ook al kans op een Arlecchino.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 17 september in Internationaal Theater Amsterdam, tijdens de afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

Meer theaternieuws lezen? Kijk dan op onze nieuwspagina.

Foto: Gordon Meuleman - Coriolanus

Gerelateerde onderwerpen