Hoe 'Jihad, de voorstelling' strijdt tegen radicalisering

Jihad, de voorstelling is een lichte voorstelling voor jongeren en gaat de strijd aan tegen radicalisering. En met succes; al meer dan 30.000 jongeren zagen de voorstelling. Dit voorjaar gaat Jihad door met een nieuwe cast.

Jihad gaat over drie vrienden die zich niet meer thuis voelen in Nederland en naar het Midden-Oosten vertrekken om zich aan te sluiten bij jihadisten. Daar aangekomen blijkt de situatie een stuk minder heldhaftig dan gedacht.

De voorstelling richt zich op jongeren die in Nederland geboren zijn, maar zich toch buitengesloten voelen door hun afkomst. Het helpt hen na te denken en niet zomaar toe te geven aan groepsdruk. Regisseur Daria Bukvi: "Je eigen verstand gebruiken en niet bezwijken voor groepsdruk zijn belangrijke thema’s". De voorstelling speelt daarom ook op middelbare scholen en MBO's, heeft een debat na afloop en een lesprogramma.

De voorstelling is een bewerking van 'Djihad, le spectacle' dat een groot succes was België. De Belgische schrijver/acteur Ismael Saidi schreef de oorspronkelijke tekst. Hij werd zelf geronseld als jongeman om te vechten in Afhanistan.

Jihad, de voorstelling speelt nog tot en met april in de Nederlandse theaters.

Lees meer over