Datums zomerconcerten André Rieu in Maastricht bekend

Dinsdag maakte André Rieu de eerste datums bekend van zijn zomerconcerten in Maastricht. Deze zullen plaatsvinden op 5, 6 en 7 juli. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag om 10.00 uur.

"Al veertien jaar loop ik bij het begin van het concert samen met het orkest, vanaf de trappen van het theater, langs de terrassen. Dat blijft zo'n bijzonder gevoel. ...Ik plak er graag nog zeker 25 jaar aan vast", aldus Rieu vanuit Buenos Aires. De violist geeft daar momenteel een reeks concerten.

De drie zomerconcerten zijn wel een stuk lager in aantal dan die van dit jaar. Want toen brak de violist een record met dertien concerten. Dit leverde een bezoekersaantal op van 150.000.

Populair in binnen- en buitenland

De concerten genieten populariteit in binnen- en buitenland. Want in de afgelopen jaren gaf de Limburger maar liefst 88 concerten voor 900.000 mensen uit meer dan honderd landen.

En zelfs tv-registraties kunnen op veel liefhebbers rekenen. Deze zomer zond de omroep AVROTROS een Vrijthofconcert uit 2013 uit en daar keken meer dan 924.000 mensen naar.

Dat de violist populair is in het buitenland, blijkt wel uit zijn tourschema. De afgelopen weken toerden Rieu en zijn Johan Strauss Orkest langs de Amerikaanse oostkust en door Canada. In november doet hij Australië aan en vervolgens spelen de musici in Engeland en Ierland. En in het begin van 2019 geven Rieu en zijn orkest concerten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Toegankelijk en met plezier

De muziek van André Rieu bestaat uit klassieke muziek met opera, operette en walsen. De muziek en de sfeer tijdens de concerten kenmerken zich door toegankelijkheid en plezier. "De hele plechtstatige sfeer die er rond klassieke muziek in de concertzaal hangt, en die het grote publiek afschrikt en weghoudt, die vind je bij ons gewoon niet", schrijft de 'walsenkoning' op zijn website.

Behalve bij het publiek, geniet Rieu ook populariteit bij artiesten. Hij deelde tijdens zijn carrière dan ook meerdere malen het podium met enkele grootheden. Denk hierbij aan Paul Anka, Jermaine Jackson en David Hasselhoff. Ook tijdens de zomerconcerten trad hij op met diverse grote artiesten. Wie dat waren, bleef vaak een verrassing.

Foto: Karl Heinz Meurer

Lees meer over