Culturele sector wil ook met stijgende besmettingen open blijven

De taskforce Culturele en Creatieve Sector (CCS) wil ook bij een hoog aantal coronabesmettingen open blijven. Dit idee laat de taskforce zien in de vorm van een routekaart waarbij verschillende scenario's zijn uitgewerkt.

Het CCS bestaat uit ruim honderd culturele branche-, beroeps- en belangenorganisaties. De taskforce biedt de routekaart aan aan het kabinet en de Tweede Kamer op dezelfde dag van de protestactie van de culturele sector

"We weten inmiddels veel over hoe we veilig mensen kunnen ontvangen", zegt voorzitter Jeroen Bartelse (directeur van TivoliVredenburg) in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus in elke fase van de epidemie, of die nu waakzaam, zorgelijk of ernstig is, kun je zorgen voor maatregelen waarmee dat kan." 

Geen volledige sluiting meer

Bartelse rekent erop dat het kabinet aan de slag gaat met een strategie voor de langere termijn. "We stellen voor om er daarbij niet van uit te gaan dat culturele instellingen of maatschappelijke voorzieningen dichtgaan, maar dat we kijken hoe je die op een veilige manier open kunt houden", aldus Bertelse. 

Verschillende scenario's

Bij de routekaart wordt uitgegaan van vier risiconiveaus van verschillende kleuren. Groen is het meest positieve scenario en rood het meest negatieve. Bij groen mogen bezoekers van een instelling vrijuit naar binnen zonder mondkapje, QR-code en 1,5 meter aftand. Het rode scenario gaat uit waarbij de zorg erg onder druk staat. In dat geval kunnen instellingen bezoekers bijvoorbeeld vragen om een negatieve test, het dragen van mondkapjes en het houden van 1,5 meter afstand.