Coronavirus treft 20.000 bezoekers van Soldaat van Oranje

Zoals we gisteren al schreven wordt de theaterwereld hard getroffen door de maatregelen tegen het Corona-virus. Alle evenementen met meer dan 100 bezoekers zijn tot en met 31 maart verboden. Inmiddels worden de effecten hiervan steeds beter zichtbaar. Fred Boot, producent van NEW Productions, maakte gisteravond al bekend dat het besluit meer dan 20.000 bezoekers van Soldaat van Oranje zal treffen. Zij kunnen nu niet naar de voorstelling tot de Corona-maatregelen zijn opgeheven.

"Het is treurig, maar begrijpelijk en goed dat er maatregelen genomen worden, maar economisch en menselijk gezien is het een drama. Het was een shock om te horen. Voor vrije producenten zonder subsidie is drie weken sluiten geen sinecure, zeker voor kleine producenten met voorstellingen die door het land reizen. Het kan echt een groot probleem worden en zorgen voor liquiditeitsproblemen."

Voor het publiek is het natuurlijk vervelend dat ze niet naar een voorstelling kunnen. Bovendien levert het veel extra werk op. "Mensen hebben zich maanden op de voorstelling verheugd. Die mensen moeten we nu allemaal informeren," vertelt Boot. "Hun kaarten gaan we omboeken. Dat is heel veel werk. Het gaat om meer dan duizend mensen per dag en dat zes dagen per week."

Hierdoor dreigt er ook een financiële strop te ontstaan voor vele theaterorganisaties. Dicht blijven is duur voor een theater, zeker als al het personeel moet worden doorbetaald. Sowieso is het theater al een branche waar heel hard gewerkt wordt voor vrij weinig geld. Gelukkig draaiden theaters tot nu toe een uitstekend seizoen en bleef de animo van het publiek groot. De hoop is dan ook dat het Corona-virus voor de producenten en theaters een verzekeringskwestie zal blijven.

Gerelateerde onderwerpen