Compensatie mogelijk voor geannuleerde voorstelling

Mensen die kaartjes hebben voor voorstellingen die zijn geannuleerd wegens de coronamaatregelen, kunnen toch nog gecompenseerd worden als ze dat willen. Tenzij de voorstelling naar een andere datum verplaatst kan worden. Bijvoorbeeld door middel van een tegoedbon, vervangende voorstelling of geldteruggave. Publiek hoort over de compensatie wanneer de theaters weer open gaan. Dat zal 6 april zijn of later.

De brancheorganisaties Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), het Vlakke Vloer Platform, de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP), Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging van Nederlandse Orkesten (VvNO) hadden hier donderdag 19 maart overleg over. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk afgelaste voorstellingen worden verplaatst naar een andere datum. Maar dit zal niet in alle gevallen mogelijk zijn. Door het Europees consumentenrecht heeft het publiek recht op een vorm van compensatie.

Schade beperken

De financiële schade in de culturele sector loopt enorm op. Geschat wordt dat er elke week minstens 20 miljoen euro schade is. Maar er is veel in ontwikkeling om de schade zoveel mogelijk te beperken. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap start een noodfonds en onderzoekt of er een noodwet nodig is om een restitutiebeleid te ontwikkelen. Ook riep Ingrid van Engelshoven, minister van OCW, op om geen geld terug te vragen voor gekochte theaterkaartjes. Bovendien beginnen de brancheorganisaties zelf ook en fonds om producenten, podia en podiumkunstenaars te helpen.