‘Commissie van Wijzen’ gaat schade inventariseren voor podia en producenten

De coronacrisis duurt voort en de theaters, concertzalen en theaterproducenten beginnen steeds meer te voelen dat zij al bijna twee maanden dicht zijn. Wat precies de schade is, is echter niet te overzien. Om dit in kaart te brengen gaat een onafhankelijke commissie de komende tijd de financiële schade van alle podia en producenten inventariseren.

Deze onafhankelijke commissie, die de ook wel de ‘Commissie van Wijzen’ wordt genoemd, is ingesteld door de brancheverenigingen van podia (VSCD en VVP) en producenten (NAPK, VvNO en VVTP). Zij vragen om inzicht in de schade tot 1 juni en advies hoe ze deze schade kunnen dekken. Ook vragen zij om advies hoe een soortgelijke situatie in de toekomst kan worden voorkomen of beperkt.

Theaters open op 1 juni

In de persconferentie van gisteren (6 mei) liet premier Rutte weten dat theaters en concertzalen vanaf 1 juni weer open mogen. Dit is wel onder strikte voorwaarden: zo mogen er niet meer dan 30 mensen naar binnen, inclusief personeel. Vanaf 1 juli zou dit aantal omhoog mogen naar 100 mensen. Veel theaters hebben echter al laten weten dat het niet rendabel is om voor zo’n kleine groep de theaterdeuren te openen. Het zal dus waarschijnlijk nog wel een paar maanden duren voor de theaters echt weer open kunnen en weer langzaam kunnen opkrabbelen uit deze crisis.

Lees meer over