Clown Oleg Popov (86) overleden

De wereldberoemde clown Oleg Popov is woensdagavond overleden op 86-jarige leeftijd in Rostov aan de Don waar hij bezig was met een tour.

Edward Zapasjni, de directeur van het Moskouse staatscircus: "Hij was daar op tour. Ik heb contact gehad met zijn producer en gezegd dat we alle mogelijke assistentie zullen verlenen en voor een groots afscheid willen zorgen in ons circus", aldus Zapasjni.

Meer dan een clown

Popov werd in 1930 geboren in Rusland en haalde in 1949 zijn clownsdiploma bij de Russisch circusschool. Vervolgens ging hij aan de slag bij het Russische Staatscircus en zes jaar later trad hij als eerste clown uit de Sovjet-Unie op in een westers land.

Popov was ook mimespeler, koorddanser en jongleur. Als clown volgde hij de Russische Ivanoesjka-traditie, waarbij een ogenschijnlijk domme clown, toch slim blijkt te zijn.

Wereldwijd succes

Popov was geliefd over de hele wereld. De Franse journaliste Jacqueline Cartier noemde hem de 'Zonneschijn Clown'. Maar ook won hij grote prijzen;  in 1982 ontving hij de De Gouden Clown van Monte Carlo, de Oscar voor clowns.

In 1991 trouwde Popov met een Duitse in Nederland, waarna hij jaren in Duitsland woonde. Het huwelijk werd gesloten in Breda door VVD-er Ed Nijpels. De clown heeft ook veel in ons land opgetreden, waaronder in Carré. Producent Willem Smitt van het Groot Kerstcircus in Den Haag was in 2001 vol lof over de bijzondere entertainer: "Wat Chaplin was voor de film, is Popov voor het circus. Hij is de aller-, allergrootste."

Foto: Patrick Glanz

Lees meer over