Carré dicht op première-avond Hier ben ik!; Claudia de Breij duikt nu studio in.

Claudia de Breij duikt vroeger dan gepland de studio in voor een album met liedjes uit de voorstelling Hier ben ik!, zo valt te lezen in De Volkskrant. De cabaretière zag haar shows over variété-artieste Heintje Davids in rook opgaan toen Carré vlak voor de première opnieuw de deuren moest sluiten.

De Breij zou tot 22 oktober tweemaal per dag de voorstelling Hier ben ik! opvoeren in het Amsterdamse theater. De nieuwe coronamaatregelen gooiden echter roet in het eten; Koninklijk Theater Carré besloot de komende weken de deuren dicht te houden.

Dinsdagavond (14 oktober) speelde De Breij in Carré nog twee try-outs voor 250 man publiek, maar 24 uur later - de première-avond - was het klaar. "Dertig man in Carré, waar normaal 1.700 past, dat is toch een beetje van: 'Hé, loopt daar in de verte de schoonmaakploeg?' Met zo weinig publiek slaat de voorstelling dood, zo vertelt de cabaretière in gesprek met De Volkskrant. "We hebben wel even staan janken in de coulissen."

Hier ben ik!

De cabaretière mag van zichzelf echter niet te lang blijven hangen in de somberheid. Even uithuilen en weer door. Dit motto sluit ironisch genoeg perfect aan op het tragische levensverhaal van Heintje Davids, dat centraal staat in de voorstelling Hier ben ik!. De weg naar een (glansrijke) theatercarrière lag voor de Joodse Davids vol met obstakels. Het was vallen en opstaan. Nooit opgeven.

Volgens De Breij was het heel inspirerend om juist nu een programma te maken over deze powervrouw. "Ondanks de enorme ellende die haar in haar leven is overkomen, was zij zo’n vrolijk, krachtig topwijf." De cabaretière hield er dan ook een positieve gevoel aan over: "Je kan de theaters sluiten of bizarre eisen opleggen, maar stoppen zullen we nooit."

 

 

Claudia de Breij duikt studio in

Nu de theaterwereld weer stil ligt, besloot De Breij maar direct de studio in te duiken. Dat plan lag er al, maar is nu naar voren gehaald. Ze brengt een album uit met liedjes uit Hier ben ik!. De cabaretière schreef voor de voorstelling een hoop nieuw materiaal, maar steekt ook oude platen in een nieuw jasje.

Goed nieuws voor iedereen die Hier ben ik! in het theater wilde zien: De Breij is vastbesloten de shows op een later moment in te halen. "Deze voorstelling zal absoluut worden hernomen, al is het in 2025. Linksom of rechtsom, we zullen hem spelen, en dan liefst in een vol Carré."

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over