Carice verliest vader: muziekkenner Theodore van Houten overleden

Een triest bericht vandaag: Theodore van Houten is overleden. Hij was een vooraanstaand schrijver, journalist, vertaler, producent en programmamaker, en is werkzaam geweest als musicoloog bij Het Gelders Orkest en bij het Brabants Orkest. Daarnaast is hij de vader van Carice en Jelka van Houten. Hij werd slechts 63 jaar.

Een bijzonder specialisme van Van Houten was zijn kennis over de zwijgende cinema en bijbehorende muziek, waar hij een studie aan heeft gewijd: Silent Cinema Music (1992). Als schrijver heeft hij talloze publicaties en boeken op zijn naam staan, en werkte daarnaast aan radio- en tv-uitzendingen. Zo produceerde hij ook grote Rotterdamse festivals in samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Van 1993 tot 2006 stichtte hij samen met de Bossche theaterdirecteur Tom Odems (1944-2007) de Stichting Silent Cinema Music Live (Film in Concert), waar hij artistiek directeur van werd. Veelbezocht waren de bijeenkomsten waar zwijgende films werden begeleid door een live-orkest, zoals dat vroeger ook gebruikelijk was.

Vader Carice van Houten en Jelka van Houten
Zijn passie voor muziek, film en kunst heeft hij over weten te brengen op zijn dochters Carice en Jelka van Houten, die ook hun sporen ruimschoots hebben verdiend in de wereld van film, theater en muziek.

Lees meer over