Buma/Stemra opent noodfonds voor muzikanten

Belangenorganisatie Buma/Stemra heeft een noodfdonds opgericht voor muzikanten en componisten die in de knel komen door de coronacrisis. Alle theaters en concertzalen moeten gesloten blijven tot en met 19 mei, festivals en alle evenementen met vergunning zijn verboden tot en met 1 september. Veel muzikanten lijden daardoor grote financiële verliezen. Veel concerten zijn afgelast.

Het sociaal-cultureel fonds Sena en Buma/Stemra stoppen samen in totaal 3,75 miljoen euro in het Noodfonds Muziek. Het bedrag komt uit verschillende potjes. Buma/Stemra spreekt bijvoorbeeld zijn eigen reserves aan en het geld van Buma Cultuur en Sociaal Fonds Buma.

Daarnaast is ook een grote donatie-actie begonnen door Buma/Stemra. Hierbij heeft de organisatie streamingdienst Spotify weten te strikken: die verdubbelt ALLE donaties van particulieren.

Aanmerkingseisen steunfonds worden nog bekend

Waar muzikanten, componisten en tekstschrijvers aan moeten voldoen om in aanmerking te komen tot geld uit het steunfonds, moet nog bekend worden gemaakt. Buma/Stemra meldt dat naar verwachting vanaf volgende week muziekmakers beroep kunnen doen op een gift uit het fonds.

Uit eigen onderzoek van Buma/Stemra blijkt dat 48 procent van de artiesten, musici, componisten, auteurs en uitgevers momenteel niet kunnen rondkomen.

Ben je op zoek naar een concert? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Lees meer over