Boekenweek: 5x van boek naar theater

De Boekenweek 2020 is momenteel in volle gang. Veel succesvolle boeken en verhalen hebben ook hun weg naar het theater gevonden. Benieuwd welke boekbewerkingen momenteel op de planken worden opgevoerd? Wij hebben enkele voorstellingen voor je op een rijtje gezet.

 

De Aanslag

 

Een van de bekendste werken van Harry Mulisch is nu te zien in de theaters. In De Aanslag volgen we de 12-jarige Anton Steenwijk in de hongerwinter van '45. Voor het huis van de buren wordt een collaborerende agent doodgeschoten. Als reactie fusilleren de Duitsers de familie van Anton. De jongen leeft de rest van zijn leven met de knagende waarom-vraag over de gebeurtenissen. Hij leert dat goed en kwaad misschien toch niet zo ver van elkaar af staan. Is de onschuldige niet ook schuldig, en de schuldige niet ook onschuldig? 

Een aangrijpend verhaal dat nu 75 jaar naar dato nog steeds actueel is.

Foto De Aanslag (header): © Truus van Gog en Geert Gratama

 

The Great Gatsby

 

The Great Gatsby vertelt het dramatische verhaal van de steenrijke Jay Gatsby. Gatsby heeft het helemaal gemaakt: geld in overvloed, een prachtig landgoed en constant omringd door jonge mensen uit hoge kringen die maar wat graag bij hem thuis feest vieren. Maar langzaam brokkelt de magie die om zijn levensstijl hangt af. Zijn hevige verlangen naar de onbereikbare Daisy Buchanan breekt hem op en hij vervreemd meer en meer van zijn omgeving.

Jeroen van Koningsbrugge vertolkt de hoofdrol in de theatrale bewerking van The Great Gatbsy, gebaseerd op de internationale bestseller van F. Scott Fitzgerald.

 

Doet sneeuw pijn

 

Eindelijk hadden ze elkaar gevonden. Ze beginnen een leven samen en krijgen een kindje. Dan gaat hij op zijn jaarlijkse ski-trip met vrienden, maar dit keer komt hij niet meer terug. Hij is verongelukt. Hoe vul je het gat dat achterblijft? 

Doet sneeuw pijn gaat over een enorm verlies en de kracht om daarna verder te gaan. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige (autobiografische) boek van Carolien Spaans.

 

Hendrik Groen - Zolang er leven is

 

De dagboeken van de levenslustige Hendrik Groen waren een doorslaand succes. De boeken wonnen de NS Publieksprijs en al snel volgde er een televisieserie. Toneelstukken over Hendrik Groen konden dan ook niet achterblijven. Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken werd goed ontvangen en het vervolg Hendrik Groen - Zolang er leven is is momenteel in de theaters te bewonderen.

Hendrik Groen en zijn vrienden van de Oud-Maar-Niet-Dood-club zijn terug. De nog kwieke ouderen beleven opnieuw een hoop avonturen in hun verzorgingstehuis, waar dit keer een aantal nieuwe bewoners zijn komen wonen. Een prachtige komedie over het ouder worden en alle (on)gemakken die daarbij een rol spelen.

 

De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen

 

Ook kinderboeken worden regelmatig omgetoverd tot de leukste theatervoorstellingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen, gebaseerd op de succesvolle gelijknamige kinderboekenreeks van Andy Griffiths en Terry Denton?

Andy en Terry moeten een theatervoorstelling maken over hun waanzinnige boomhut. Maar dat blijkt nog best een opgave, want waar haal je bijvoorbeeld vliegende katten, een gorilla en een limonadefontein vandaan? Gaat het ze lukken? Ontdek het snel!

Naast de Waanzinnige Boomhut zijn er nog talloze andere kinderboekbewerkingen in het theater te zien. Bezoek bijvoorbeeld eens RoodkapjeDe Gruffalo of Lampje.

 

Gerelateerde onderwerpen