Feestelijk jubileum musical Soldaat van Oranje in gedrang

Musical Soldaat van Oranje is al bijna tien jaar een begrip in de Nederlandse samenleving. Eind oktober staat het jubileum gepland, maar de coronacrisis gooit mogelijk roet in het eten. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan oplossingen. Producent Fred Boot: "Ik hoop echt dat we 30 oktober halen, dat we het ook kunnen vieren als een nieuw begin, dat zou prachtig zijn.”

Of de jubileumdatum haalbaar is, is maar zeer de vraag. Fred Boot geeft in gesprek met Het Parool aan dat er zowel inhoudelijk als binnen de TheaterHangaar het nodige moet worden aangepast om Soldaat van Oranje klaar te stomen voor een 1,5 meter-samenleving:

"Ik kan me voorstellen dat het bij sommige voorstellingen mogelijk is te werken met plexiglas schermen tussen de rijen en of stoelen, maar dat is bij deze voorstelling een behoorlijke opgave; wat doet dat met het zicht en de akoestiek? Hoe beleeft het publiek het? En hoe krijg je dat veilig de zaal in en uit?

Theatersector op losse schroeven

En dan is er nog niet eens gesproken over het financiële plaatje. Volgens Boot kom je met de aanpassingen uit "op een zaalbezetting die niet voldoende is om überhaupt uit de kosten te komen. Het is gewoon een heel dure voorstelling.”

Als bestuurslid van de VVTP, de organisatie van vrije theaterproducenten, probeert hij om de tafel te gaan zitten met het ministerie van Economische Zaken. "Je hebt het bij alleen de vrije producenten al over 40 miljoen euro schade, los van het gigantische omzetverlies. Die ondernemers moeten met een ruimer steunpakket geholpen worden, anders bestaat de kans dat 70 procent van het theateraanbod wegvalt.”

Fred Boot blijft positief

Toch wil Fred Boot niet bij pakken neer zitten; hij blijft positief. "Ik doe voor Soldaat van Oranje en de hele sector alles wat in mijn vermogen ligt. Ik probeer met ons team zo goed mogelijk te zorgen voor de 150 mensen die normaal gesproken dagelijks aan deze voorstelling werken.”

Laten we hopen dat Soldaat van Oranje eind oktober op een feestelijke manier het tienjarige jubileum kan vieren.

Foto: © Joris van Bennekom

 

Gerelateerde onderwerpen