Beluister historische opnames in het Universiteitstheater

Het Universiteitstheater in Amsterdam heeft iets nieuws! In de ontvangsthal staat een geluidsinstallatie waar je unieke toneelopnames uit de vorige eeuw kunt beluisteren.

Elke maand wordt een nieuwe collectie monologen, toneelregistraties, interviews, theaterliedjes en conférences voorgeschotelt aan het publiek. De keuze lijkt oneindig, want het archief van Bijzondere Collecties UVA (Stichting TiN) bevat ruim 5700 opnames in digitale versie. De basis hiervoor is al in 1965 gelegd door Theater Klank en Beeld. Veel van deze toneelregistraties komen van Gerard Piesaar -in 1959 begonnen met het live registreren onder het label Pythia, waaronder monologen van Ko van Dijk. De 'Parlando'-serie van Philips komt in 1962 op de markt. Na een fusie met het Nederlands Theater Instituut is het nu onderdeel van Theatercollectie Bijzondere Collecties.

Vluchtig luisteren
Ricarda Franzen heeft het initiatief genomen voor dit bijzondere project. Franzen werkt als docente dramaturgie aan de UvA en promoveert over geluid in de archieven en de theaterpraktijk. Met dit project in het Universiteitstheater, dat 'Vluchtig Luisteren' heet, creëert ze een théâtrophone naar het verleden. Een naam die verwijst naar de vluchtigheid en tijdelijkheid in de theaterwereld. In positieve zin, want juist door dit initiatief blijven theatercollecties jaren behouden en raken zo uit de vergetelheid.

De komende tijd zijn de volgende opnames te beluisteren:

12 mei - 16 mei:
Geschiedenis van Theater Klank & Beeld, 1988
Interview met Lou Hoefnagels, Gaby Piesaar, Maarten Eilander.

6 mei - 30 mei:
-Theo Mann-Bouwmeester: Feestrede t.g.v. het 300-jarig bestaan van de Stadsschouwburg (1938)
-Louis Bouwmeester: Toespraak tot Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik ter gelegenheid van hun huwelijk (1901)

30 mei - 13 juni:
Albert van Dalsum: Wat is toneelspelen? Een 'Radio-Causerie' (1941)

Afgelopen donderdag 12 mei is de geluidsinstallatie feestelijk geopend. Kom zelf de geluidsdouche ervaren in de hal van het Universiteitstheater!

Universiteitstheater
Nieuwe Doelenstraat 16-18
Amsterdam

Afbeelding: affiche Theater Klank en Beeld (1965). Ontwerp: Gielijn Escher.

Lees meer over