Artiest van de week: Freek de Jonge in vogelvlucht

Onze Artiest van de Week is cabaretier Freek de Jonge. De Jonge heeft er een carrière opzitten waar je u tegen zegt: hij maakte meer dan zeventig shows, conferences, films, albums en boeken. Hij is een veelzijdige komiek die veel heeft betekend voor de Nederlandse kleinkunst.

Twee van de belangrijkste kenmerken die terugkomen in de voorstellingen van deze raskomiek: een rode draad en de running gag. De Jonge zorgde als eerste cabaretier voor een rode draad in zijn shows waaraan hij zijn losse onderwerpen ophangt. Daarnaast verwijst hij tijdens een show vaak meermalen terug naar dezelfde grap om zo een doorlopende grap (running gag) te creëren. Technieken de hij veelvuldig en succesvol toepast in zijn shows.

Conferences van De Jonge

De Jonge maakte zijn eerste oudejaarsconference De Openbaring in 1982. Met een show vol kritische observaties over de maatschappij en hilarische flauwekul zette de cabaretier vast de toon voor de oudejaarsconferences die nog zouden komen.

1982 - Freek de Jonge - De Openbaring - In De Winkel

 

Later in zijn loopbaan legde De Jonge zich steeds vaker toe op de verkiezingsconference: voorstellingen die vooral kritisch kijken richting de politiek in de aanloop van een verkiezing. Op deze manier duidt De Jonge het politieke debat en landschap voor de kiezer en bespreekt hij op zijn karakteristieke komische manier wat er leeft in de samenleving. Ook dit jaar maakte de komiek een conference voor de verkiezingen genaamd De Loterij (nog steeds te zien via NPO Start).

Freek de Jonge - De Loterij promo

 

De Grens

De Jonge heeft in zijn vele voorstellingen geproefd van elke vorm van cabaret. Dat maakte hij ook expliciet met de serie De Grens. Voor deze serie maakte hij in een jaar tijd tien shows waarin hij de verschillende cabaretvormen de revue liet passeren – van een kritische conference tot een hedendaagse musical. De voorstellingen werden ook op televisie uitgezonden.

1999 - Freek de Jonge - De Grens - Afl. 1 - De Kinderjaren

 

Vandaag de dag maakt De Jonge nog steeds nieuwe voorstellingen: zijn liefde en passie voor het vak zijn duidelijk nog niet bekoeld na al die jaren. Zo stond hij de afgelopen jaren nog in theaters met shows als De Lachgasfabriek (2019) en Asociale Afstand (2020).

Freek de Jonge - De lachgasfabriek

 

De Vogelwachter en Niemand ontspringt de dans

Niet alleen de wereld van komedie trekt oude rot De Jonge. Hij giet zijn creativiteit ook graag in andere vormen, zoals een roman of film. Zo produceerde de artiest in 2020 nog De Vogelwachter, een film die zowel een ontroerend als grappig beeld laat zien van de mens. Een heel ander project is Niemand ontspringt de dans (2021), een boek + cd met prachtige gedichten en muziek en kunstzinnige foto’s van vogelpoep.

Freek de Jonge over zijn hoofdrol in de film De Vogelwachter | Op1

 

Beeld: © Drirk Annemans

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over