André van Duin wint Ere Zilveren Nipkowschijf

Gisteravond won André van Duin de Ere Zilveren Nipkowschijf. Hoewel zijn carrière in het teken stond van simpele en zorgeloze humor, sloeg Van Duin de afgelopen jaren een serieuzere weg in. Volgens de jury een dappere keuze. Dát en zijn imposante carrière is nu bekroond met een Nipkowschijf.

"Ik laat nu voor het eerst iets van mezelf zien. Eerst deed ik alleen typetjes, verscholen achter een brilletje, een hoedje en een stemmetje. Maar wat ik nu doe vinden mensen ook leuk. Dus eigenlijk had ik al die jaren gewoon mezelf kunnen zijn", vertelde Van Duin gisteren lachend in het radio-programma NOS Met het Oog op Morgen.

Klassiekers
Gedurende zijn carrière creëerdeVan Duin klassiekers zoals Er staat een paard in de gang en het Pizza Lied, en maakte maar liefst zeventien theaterrevues. Tv-kijkend Nederland liet hij decennia lachen om zijn 366 typetjes, zoals Flip Fluitketel, Jan Wijdbeens en Meneer de Bok.

Maar de 71-jarige sloeg een nieuwe weg in: de serieuze rollen. En ook hiermee had hij dus succes. Zo was hij presentator van Heel Holland Bakt en speelde een wat chagerijnige bejaarde in de tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen. De nieuwe rol in de tv-serie was voor de komiek best wennen. Hij kreeg regelmatig te horen: "Nee, niet die wenkbrauw optrekken. Heel leuk, niet doen."

Winnaar van de Zilveren Nipkowschijf was de komedieserie De Luizenmoeder.

Foto: Beeld en Geluid


Op zoek naar een leuke voorstelling? Kijk dan snel in onze theateragenda!

Lees meer over