Actrice Jade Olieberg over toneelstuk Laura H.: “We mogen niet wegkijken als het moeilijk wordt.”

Gisteren was de eerste try-out voor het toneelstuk Laura H. naar de bestseller van Thomas Rueb. Het toneelstuk was hiervoor echter al veelbesproken en ook actrice Jade Olieberg, die de rol van Laura H. speelt doet nu een boekje open tegen NU.nl.

Hoe ga je om met een rol in een waargebeurd verhaal, wanneer iedereen een sterke mening tegen die persoon heeft? Hoe blijf je zelf onbevooroordeeld? Dat zijn vragen waarmee actrice Jade Olieberg te maken krijgt wanneer ze besluit Laura H. te spelen in het gelijknamige toneelstuk. Haar antwoord? Geen contact zoeken, zo laat ze weten aan NU.nl: "Ik kan haar het best spelen als ik afstand bewaar. Ik wilde niet dat de dingen troebel worden doordat ik iets van haar zou gaan vinden."

Kalifaatmeisje Laura H.

Laura H. werd bekend als het 'kalifaatmeisje' toen ze in 2015 met haar man en twee jonge kinderen Zoetermeer verruilde voor het IS-kalifaat in Syrië. Een jaar later ontsnapte ze en vluchtte ze met haar kinderen terug naar Nederland. Eenmaal hier werd ze opgesloten in de zwaar beveiligde gevangenis in Vught.

Als de jonge journalist en schrijver Thomas Rueb van Laura’s verhaal hoort, is hij direct geïntrigeerd. Waarom besloot de jonge vrouw af te reizen naar het kalifaat? En wat is er sindsdien allemaal gebeurd met haar en haar familie? Om hierachter te komen sprak hij na haar vrijlating urenlang met Laura en andere betrokkenen, hij las verslagen en conversaties en reisde zelf af naar Koerdistan en Irak om achter de hele waarheid te komen. Hieruit ontstond zijn bestseller Laura H., welke nu door Toneelgroep Oostpool is bewerkt tot theatervoorstelling.

Jade Olieberg over Laura H.

Het debat over mensen die terugkeren uit het kalifaat en over religieus extremisme is ondertussen verhit en er wordt al snel een goed-fout oordeel geveld. Dat maakte het stuk al snel controversieel: moet hier wel zoveel aandacht aan besteed worden? Jade Olieberg denkt van wel: "Ik denk juist dat we er, door dit verhaal te vertellen, lering uit kunnen en moeten trekken. We mogen niet wegkijken als het moeilijk wordt. Dit stuk is een uitnodiging tot een gesprek. Hoe hadden we dit kunnen voorkomen?"

Cast en speeldata Laura H.

Olieberg speelt beurtelings de titelrol met als tegenspeler Tim Olivier Somer. Zij wisselen hun rollen af met Charlie Chan Dagelet en Kevin Schoonderbeek. Op deze manier probeert Oostpool ervoor te zorgen dat de voorstelling zo vaak mogelijk gespeeld kan worden, ook in geval van ziekte of verkoudheid bij de cast of als het stuk meermaals op één dag gespeeld wordt.

Laura H. is origineel nog te zien tot en met 24 december, al is het nog onzeker hoe het theaternajaar gaat verlopen nu er nieuwe coronamaatregelen zijn afgekondigd.

 

Beeld: © Henri Verhoef

Bron: NU.nl

Kijk voor nog veel meer toneelstukken in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over