Corona: 3 Theatertips in tijden van quarantaine

Nu een hoop voorstellingen zijn afgelast vanwege de maatregelingen tegen het Corona-virus, rest de vraag: wat nu? Kun je helemaal nergens meer naartoe? Moet je perse thuis blijven? We kunnen niet op al die vragen antwoord geven, ook omdat dat voor een groot gedeelte een persoonlijke keuze is. Maar er zijn zeker wel mogelijkheden! Ook in Quarantaine-tijd kun je nog genieten van theatervoorstellingen. 

In deze lijst vind je een aantal tips die (op het moment van schrijven) nog steeds mogelijk zijn. We hebben expres opties verzameld waarvoor je thuis kunt blijven én er op uit kunt, zodat ieder zijn eigen keuze kan maken.

Tip 1: Kijk je favoriete cabaretier op Netflix (of een andere streamingdienst)

Veel beroemde Nederlandse cabaretiers hebben complete voorstellingen op Netflix staan. Natuurlijk zijn dit niet de nieuwe shows. Meestal staat een cabaretprogramma eerst in het theater, daarna wordt het eventueel uitgezonden op televisie en pas daarna verschijnt het bij de streaming-diensten. Maar op Netflix staan een aantal pareltjes van programma's die je waarschijnlijk nog niet hebt gezien.

Bovendien is Netflix niet de enige aanbieder. NPO Start Plus, RTL XL, NLZiet en Kijk.nl hebben allemaal hun eigen collectie cabaret-prorgramma's. Kijk.nl heeft bijvoorbeeld Adem in, adem uit van Jochem Myjer, die pas nét uit het theater is. 

 

Tip 2: Kleine voorstellingen gaan vaak wél door

Grote theaters en schouwburgen zijn vrijwel overal in Nederland gesloten. Maar er zijn zat plekken met kleine theaterzaaltjes voor minder dan 100 bezoekers. Die voorstellingen gaan vaak gewoon door. Natuurlijk is het zonde dat je niet naar grote landelijk bekende cabaretiers kan, maar is dit nu niet juist hét moment om jong talent te ontdekken?

Ga daarom gerust even kijken bij de theaters van cultuurcentra. Amateurtoneel en locatietheater spelen ook vaak in zaaltjes van maximaal 50 bezoekers. 

Tip 3: Plan vast vooruit ná de quarantaine-periode

Quarantaine is vervelend maar altijd slechts tijdelijk. Maar in oktober 2021 ligt de Corona-crisis al weer lang achter ons en kun je naar de spektakelmusical De Tocht. Hier beleef je met bewegende tribunes over een ijsvloer de Elfstedentocht. Daar zijn nu al speciale kaartjes, zogeheten "startbewijzen" voor te koop. Ze kosten slechts vijftig euro.

Ook kaartjes voor voorstellingen in de zomer zijn nu een veilige keuze. Het Pauperparadijs keert deze zomer bijvoorbeeld terug als locatietheaterstuk. Ook die kaartjes zijn erg geliefd, dus het is nu zeker geen luxe om alvast een kaartje te bestellen.