135 miljoen extra voor de cultuursector

Gisteren presenteerde Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, een herstelplan voor de culturele sector. Er is 135 miljoen euro beschikbaar gesteld om financiële klappen van de coronacrisis op te vangen.

Naast deze 135 miljoen is er jaarlijks een bedrag van 170 miljoen euro beschikbaar voor de kunst- en cultuursector. De exacte plannen voor dit jaarlijkse bedrag worden na Prinsjesdag bekendgemaakt.

Werkgelegenheid voor makers

Veel theaterproducties kwamen stil te liggen of zijn afgelast tijdens de coronacrisis, wat invloed had op de banen van producenten, spelers, technici en decorbouwers. Daarom stelt Uslu 20 miljoen beschikbaar voor het opzetten van nieuwe producties. Op deze manier kan er weer de nodige werkgelegenheid gecreëerd worden. 

Voor starters is er nog een extra bedrag beschikbaar. Zo hoopt de staatssecretaris deze nieuwe makers alsnog een kans te bieden om een podium te vinden en een carrière op te bouwen. Ook is er 10 miljoen uitgetrokken om werkgevers te stimuleren om freelancers aan te nemen.

Staatssecretaris Gunay Uslu

In een bericht van de Rijksoverheid benadrukt Uslu het belang van de culturele sector: "Cultuur heeft een verbindende kracht voor iedereen. Het geeft kleur en zin aan ons leven. Dit is het moment om de culturele sector weer te laten bloeien en groeien. De sector heeft zware klappen gehad en met dit plan en deze investeringen wil ik makers en anderen werkzaam in cultuur er weer bovenop helpen. Cultuur is van wezenlijk belang en verrijkt onze samenleving."

Theaterbezoek stimuleren

Een ander gevolg van de coronacrisis is dat bij veel theater de bezoekersaantallen gedaald zijn. Door middel van publiekscampagnes wil de regering mensen aanmoedigen om weer een bezoek te brengen aan een van de vele culturele instellingen in Nederland. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de jongeren.

Meer theaternieuws lezen? Kijk dan op onze nieuwspagina.

Foto: Hans Roggen