Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Zevende Symfonie van Sergei Prokovjev en Symfonische Dansen van Sergei Rachmaninoff
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Zevende Symfonie van Sergei Prokovjev en Symfonische Dansen van Sergei Rachmaninoff

Symfonieorkest De Philharmonie

Symfonieorkest De Philharmonie speelt de Zevende Symfonie van Sergei Prokofjev en Symfonische Dansen van Sergei Rachmaninoff.

Prokofjev (1891-1953) wordt gerekend tot de grote Russische componisten van de twintigste eeuw, hoewel hij geen groot vernieuwer was. In de vorm van zijn werken hield hij zich doorgaans streng aan de klassieke voorbeelden; zijn harmoniek is – expressieve dissonanten en incidentele bitonaliteitdaargelaten – gericht op de klassieke tonaliteit. Uitgesproken neoclassicistisch is hij alleen in zijn populaire Klassieke symfonie, zijn eerste, die uit 1917 dateert. Veel van zijn werken doen hem kennen als een humorist, ofschoon hij in latere jaren ook ernstige paden bewandelde. Een zeer bekend stuk van Prokofjev is het muzikale sprookje Peter en de wolf, dat bij kinderen in de hele wereld populair is.
Rachmaninov (1873 – 1943) was een Russische componist, pianist, dirigent en muziekpedagoog. Hij geldt als een van de belangrijkste pianisten van de 20e eeuw en was als componist voortzetter van de Russische romantiek. Tot zijn bekende werken behoren het tweede en derde pianoconcert, de prelude in cis mineur uit Morceaux de Fantaisie, zijn tweede symfonie en Rapsodie op een thema van Paganini.
Over het orkest:
Symfonieorkest De Philharmonie is opgericht in 1999 en bestaat uit – afhankelijk van de programmering – ruim zeventig man. Het orkest voert vooral laatromantische en twintigste-eeuwse muziek uit in de mooiste zalen in binnen- en buitenland. Het orkest staat onder leiding van Daan Admiraal.