Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Waterdragers
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Waterdragers

Het Zuidelijk Toneel

Tussen de zelfdenkende luxaflex, de zelfdenkende liften, de klimaatbeheersing en de koffieautomaten werkt de ambtenaar. Ver weg van waar de politieke storm raast. Ver weg van de wandelgangen, het spel. Wie is deze onzichtbare kracht? Wat zijn zijn drijfveren, frustraties en humor? Wethouders vergaderen samen in het geheim, raadsleden spreken elkaar onderling in de wandelgangen. En als de camera’s aan gaan, is het spel begonnen.

Maar de ambtenaar werkt onverstoord door. Om de stad en de wethouder te dienen. Wie is deze onzichtbare kracht? Wat is zijn drijfveer, zijn frustratie en zijn humor? Met duizenden houden ze het politieke apparaat draaiende. Voor één keer zetten we de waterdragers van de stad in de spotlights.

Toneelschrijver Marcel Osterop liep drie maanden fulltime mee bij de gemeente Eindhoven in een poging het ondoorgrondelijke apparaat dat de overheid heet te doorgronden. Het is een complexe wereld. Een geheimzinnige wereld. Een wereld waarin duizenden mensen werken aan een gezamenlijk doel. Een paar op de voorgrond. En veel, heel veel op de achtergrond. Met Waterdragers ontrafelt Marcel de mechanismes in deze wereld zoals hij die heeft ervaren.

Waterdragers ging in september 2014 in première in Parktheater Eindhoven, waar de voorstelling enthousiast werd ontvangen door pers en publiek en in het bijzonder door de vele ambtenaren en bestuurders die zich volledig herkenden in het stuk. Ook tijdens de landelijke tournee die volgde, waren de reacties lovend. De voorstelling maakt dit seizoen wederom een tournee door Nederland en België.