Zang voorstellingen in Haarlem

Martijn Fischer zingt hits van Hazes
zaterdag 14 dec 2019
Aanvang: 20:15 u
Haarlem
zaterdag, 14 dec
2019, 20:15 u

Martijn Fischer zingt hits van Hazes

Wie kent Martijn Fischer nou niet? Hij is bekend van theater, de musical...

Zang €29,00
Gods Wegen
dinsdag 17 dec 2019
Aanvang: 20:00 u
Haarlem
dinsdag, 17 dec
2019, 20:00 u

Gods Wegen

Stand up comedian en zangeres Nina de la Parra destileerde een programma...

Zang €18,00
De Grote Grijze Belofte
donderdag 19 dec 2019
Aanvang: 20:15 u
Haarlem
donderdag, 19 dec
2019, 20:15 u

De Grote Grijze Belofte

Gerard Cox viert zijn 80ste verjaardag met een spetterende voorstelling...

Zang €25,00
Gold
zaterdag 21 dec 2019
Aanvang: 20:15 u
Haarlem
zaterdag, 21 dec
2019, 20:15 u

Gold

De heren van The Dutch Eagles zijn echte goudzoekers! Alleen het beste is...

Zang €21,00
Paul is terug!
donderdag 09 jan 2020
Aanvang: 20:15 u
Haarlem
donderdag, 09 jan
2019, 20:15 u

Paul is terug!

In mei 2018 zette cabaretier Paul van Vliet een punt achter zijn carrière...

Zang €33,00
Casablanca
woensdag 05 feb 2020
Aanvang: 20:15 u
Haarlem
woensdag, 05 feb
2019, 20:15 u

Casablanca

Ellen ten Damme is terug in het theater met The Magpie Orchestra. Ze gaat...

Zang €24,00
Nacht in Lissabon
dinsdag 11 feb 2020
Aanvang: 14:00 u
Haarlem
dinsdag, 11 feb
2019, 14:00 u

Nacht in Lissabon

We gaan op een ontdekkingstocht doorLissabon. Fadozangeres Maria de Fátima...

Zang €21,00
A Tribute to Creedence Clearwater Revival
woensdag 12 feb 2020
Aanvang: 20:15 u
Haarlem
woensdag, 12 feb
2019, 20:15 u

A Tribute to Creedence Clearwater Revival

De Amerikaanse tribute band The Fortunate Sons brengt een ode aan...

Zang €27,00
Starting the engine
woensdag 26 feb 2020
Aanvang: 20:15 u
Haarlem
woensdag, 26 feb
2019, 20:15 u

Starting the engine

Jim van der Zee is terug met een nieuwe tour, Starting The Engine. Hij...

Zang €19,00
De aard van het beest
zaterdag 07 mrt 2020
Aanvang: 20:15 u
Haarlem
zaterdag, 07 mrt
2019, 20:15 u

De aard van het beest

3JS gaan in deze theatertour voor hun gloednieuwe album verder, dieper en...

Zang €28,00

Laatste nieuws

Anastasia en Kinky Boots meeste nominaties Musical Awards 2020

Anastasia en Kinky Boots meeste nominaties Musical Awards 2020

De musicals ANASTASIA en Kinky Boots hebben beiden maar liefst tien nominaties voor een Musical Award.

Hoera! Liesbeth List 78 jaar vandaag!

Hoera! Liesbeth List 78 jaar vandaag!

Liesbeth List viert haar verjaardag vandaag! De Grande Dame van het Nederlands chanson wordt 78 jaar.

Fred van Leer opnieuw onder het mes

Fred van Leer opnieuw onder het mes

Fred van Leer moest dinsdag opnieuw onder het mes omdat de wond opnieuw open ging.

Halina Reijn stopt met acteren

Halina Reijn stopt met acteren

Actrice Halina Reijn stopt met acteren. “Als ik nog terugga naar het...


Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Bussum, Den Helder, Enkhuizen, Purmerend, Laren, Ijmuiden, Huizen, Hoorn, Hoofddorp, Hilversum, Spijkenisse, Zaandam of Amsterdam.

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Het is een middelgrote stad aan de rivier de Spaarne. Haarlem kreeg stadsrechten van Willem II van Holland in 1245 en ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een belangrijke handelsstad.

Ze betekent vooral veel op cultureel gebied met schilderwerken, beeldhouwkunst en literatuur. Wat industrie betreft heeft Haarlem een historie als textielstad. Inwoners werden in de middeleeuwen ook wel 'muggen' genoemd. Dat kwam door de vele muggen in de stad, maar ook omdat de inwoners bekend stonden als muggenzifters. In 1939 reed tussen Amsterdam en Haarlem de eerste trein van Nederland.

De rivier Spaarne is de belangrijkste rivier bij Haarlem. Rondom de rivier zijn dan ook tal van historische panden te vinden. En in de zomer is de rivier een geliefde plek van dagjesmensen die er met hun bootje op gaan varen.

Het centrum heeft een historische binnenstad. De vele singels, grachten, oude straatjes en historische gebouwen maken Haarlem tot een gezellige stad. Bekende gebouwen zijn de Vleeshal, het stadhuis en de Sint Bavokerk. In deze kerk heeft Mozart op het wereldbekende orgel gespeeld. Het betreft het hoofdorgel van de Sint-Bavokerk in Haarlem. Mozart was indertijd 10 jaar. Ook hebben andere beroemde personen zoals Menselssohn en Händel hier dit orgel bespeeld. Het Bavo-orgel is het oorspronkelijke hoofdorgel, het speelt nog steeds een belangrijke rol.

Bekende winkelstraten zijn de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en natuurlijk de Zijlstraat. Wie van Monopoly houdt, klinkt deze namen bekend in de oren. Veel gebouwen in Haarlem dateren uit vroegere eeuwen. Er is veel architectuur te zien dat terug te voeren is naar de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Ga je liever de natuur in, dan is dat zeker mogelijk in en rondom Haarlem. Er zijn voldoende parken, maar ook recreatiegebieden waar je de dag kunt doorbrengen. Zo is het stadsbos Haarlemmerhout gelegen aan de rand van Haarlem. Het bos was al in trek bij rijke mensen in de Gouden Eeuw. Vandaag de dag trekken er nog steeds vele mensen naar dit park om te ontspannen. De afstand tot de badplaats Zandvoort is niet groot, waardoor veel mensen daar in de zomer heen gaan voor een dagje strand.

Haarlem kent ook veel musea, waaronder het Teylers Museum. Dat is het oudste museum van Nederland. De collectie omvat de schetsen van de beroemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Haarlem was door de eeuwen ook een belangrijke schildersstad. Zo blijkt ook wel uit het Frans Hals Museum die de grootste verzameling schilderijen ter wereld heeft van de schilder. Maar je kunt er ook werk vinden van andere Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw. Andere musea die zeker de moeite waard zijn, zijn het Historisch Museum Haarlem, het Archeologisch Museum en het Draaiorgelmuseum. Ook het Corrie ten Boom Museum is in Haarlem gevestigd. Hier is de collectie te vinden van deze verzetsstrijder. Dat wil zeggen familiefoto's en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt hier een rondleiding krijgen, het huis is voor een deel in oorspronkelijke staat ingericht. Het museum wil het als gedenkteken voor de familie Ten Boom in stand houden.

Niet alleen de schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst bracht Haarlem bekendheid. Zo vind je tal van beelden in de stad van onder andere Frans Hals, Nicolaas Beets en Kenau Simonsdochter Hasselaer. Verder mocht Haarlem de schrijver Godfried Bomans tot zijn inwoners rekenen.

Wat uitgaan betreft valt er genoeg te beleven in Haarlem. Er zijn meerdere theaters en er zijn tal van cafés en restaurants. Veelal geconcentreerd aan de Grote Markt. Ook is er de bekende discotheek 'Club Stalker'. Jaarlijks trekt Haarlem de nodige bezoekers met het bloemencorso dat van Noordwijk naar Haarlem voert. Ook het jaarlijkse bevrijdingsfestival in Haarlem trekt altijd veel bezoekers. Andere evenementen zijn Haarlem Jazz & More en de Stripdagen Haarlem.

Theaters

Stadsschouwburg Haarlem
De schouwburg van Haarlem is gelegen in de binnenstad en heeft een rijke traditie. Bij de opening in 1918 werd er een toneelstuk opgevoerd dat speciaal was geschreven voor deze schouwburg, getiteld 'De Heks van Haarlem'. Vandaag de dag heeft het een uitgebreide programmering met toneel, musical, muziek en cabaret.

Toneelschuur Haarlem
Het t(huis) voor theater en film voor Haarlem. Vooral eigen voorstellingen worden hier uitgevoerd door Toneelschuur Producties.

Philharmonie
Deze concertzaal ligt in het centrum van de stad. Philharmonie werkt samen met de Stadschouwburg Haarlem. De 'eye-catcher' in de Philharmoie is de Kleine Zaal. Als een intieme klankkast staat deze zaal bekend als een van de beste zalen in Europa. De ruimte is ook niet bepaald klein; het biedt plek aan 420 bezoekers.

Het Patronaat
Dit is het poppodium van Haarlem. Het is een van de belangrijkste poppodia van ons land met nationale en internationale artiesten.