Tribute in Haarlem

Bekijk het complete aanbod aan theatervoorstellingen in Nederland. Alle voorstellingen op een plek verzameld.

Thumbnail van Fay sings Barbra Streisand
zaterdag 18 jan 2025
Aanvang: 20:00 uur
Haarlem
zaterdag, 18 jan
2025, 20:00 uur

Fay sings Barbra Streisand

Mike Boddé, Fay Claassen

Een ode aan een van de beste zangeressen ooit.

Zang, Muziek, Tribute - €24,50
Toon info

Laatste nieuws

Mamma Mia! The Party wegens succes verlengd

Mamma Mia! The Party wegens succes verlengd

De swingende musicalparty is tot en met de zomer te zien.

Nieuw seizoen The Tribute: Battle of the Bands

Nieuw seizoen The Tribute: Battle of the Bands

Deze zaterdag begint seizoen 4 van de talentenjacht op SBS6.

Hans Kesting verlaat na 22 jaar ITA

Hans Kesting verlaat na 22 jaar ITA

De geroemde acteur speelde al sinds 1987 bij ITA.

Debby Petter en Youp van 't Hek werken aan nieuwe voorstelling

Debby Petter en Youp van 't Hek werken aan nieuwe voorstelling

Van 't Hek schrijft de tekst, Petter staat op het podium.

Wat is een tribute concert?

Een tribute optreden wordt vaak gegeven door een tributeband of coverband. Het is een eerbetoon aan een artiest, band, tijdperk of muziekstijl. Meestal speelt een tributeband de muziek van een artiest of band die minder optreden of helemaal gestopt zijn. Zo'n band probeert de muziek en het repertoire van de originele artiest of band zo nauwkeurig mogelijk te reproduceren. Deze tributeshows zijn bedoeld om het publiek een authentieke live-ervaring te bieden die zo dicht mogelijk bij het origineel ligt.

 

Populaire tributebands

Een tributegroep of coverband kan verschillende vormen aannemen, variërend van eerbetonen aan legendarische bands zoals ABBA, Bee Gees, Queen, Fleetwood Mac, The Cats, U2, Earth, Wind & Fire, Adele, Toto, Spice Girls tot solo-artiesten zoals Sting, Neil Diamond, Rob de Nijs en natuurlijk Michael Jackson.

Deze tribute-artiesten verwijzen in hun bandnaam bijna altijd naar de artiest waaraan ze een ode brengen. Zoals Totally Spice: A Spice Girls Tribute!, The Ultimate ABBA-Tribute, Simon & Garfunkel Revival Band en A tribute to the legendary Earth, Wind & Fire.    

Dat tributes populair zijn, blijkt uit het SBS6-televisieprogramma The Tribute, Battle of the Bands waar al meerdere seizoenen honderdduizenden mensen naar kijken. De winnende bands van de eerste drie seizoenen zijn Queen Must Go On (in 2022), Bouke & The Elvis Matters Band (in 2023) en Bee Gees Forever (in 2024).

 

Tributeconcert live meemaken

Of je nu op zoek bent naar een avond vol nostalgie, een eerbetoon aan je favoriete artiest wilt bijwonen of gewoon wilt genieten van goede muziek, een tributeconcert biedt een unieke ervaring. Deze iconische optredens vinden vaak plaats in theaters, tijdens evenementen, op festivals of in openluchttheaters.

Selecteer op Theater.nl het genre 'tribute' om zo een overzicht te krijgen van actuele tourdata van tributes, coverbands en tributeshows.


Op zoek naar een theatervoorstelling in een specifieke plaats? Bekijk ook theaters in Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Bussum, Den Helder, Enkhuizen, Purmerend, Laren, Ijmuiden, Huizen, Hoorn, Hoofddorp, Hilversum, Spijkenisse, Zaandam of Amsterdam.

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Het is een middelgrote stad aan de rivier de Spaarne. Haarlem kreeg stadsrechten van Willem II van Holland in 1245 en ontwikkelde zich in de loop der eeuwen tot een belangrijke handelsstad.

Ze betekent vooral veel op cultureel gebied met schilderwerken, beeldhouwkunst en literatuur. Wat industrie betreft heeft Haarlem een historie als textielstad. Inwoners werden in de middeleeuwen ook wel 'muggen' genoemd. Dat kwam door de vele muggen in de stad, maar ook omdat de inwoners bekend stonden als muggenzifters. In 1939 reed tussen Amsterdam en Haarlem de eerste trein van Nederland.

De rivier Spaarne is de belangrijkste rivier bij Haarlem. Rondom de rivier zijn dan ook tal van historische panden te vinden. En in de zomer is de rivier een geliefde plek van dagjesmensen die er met hun bootje op gaan varen.

Het centrum heeft een historische binnenstad. De vele singels, grachten, oude straatjes en historische gebouwen maken Haarlem tot een gezellige stad. Bekende gebouwen zijn de Vleeshal, het stadhuis en de Sint Bavokerk. In deze kerk heeft Mozart op het wereldbekende orgel gespeeld. Het betreft het hoofdorgel van de Sint-Bavokerk in Haarlem. Mozart was indertijd 10 jaar. Ook hebben andere beroemde personen zoals Menselssohn en Händel hier dit orgel bespeeld. Het Bavo-orgel is het oorspronkelijke hoofdorgel, het speelt nog steeds een belangrijke rol.

Bekende winkelstraten zijn de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en natuurlijk de Zijlstraat. Wie van Monopoly houdt, klinkt deze namen bekend in de oren. Veel gebouwen in Haarlem dateren uit vroegere eeuwen. Er is veel architectuur te zien dat terug te voeren is naar de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Ga je liever de natuur in, dan is dat zeker mogelijk in en rondom Haarlem. Er zijn voldoende parken, maar ook recreatiegebieden waar je de dag kunt doorbrengen. Zo is het stadsbos Haarlemmerhout gelegen aan de rand van Haarlem. Het bos was al in trek bij rijke mensen in de Gouden Eeuw. Vandaag de dag trekken er nog steeds vele mensen naar dit park om te ontspannen. De afstand tot de badplaats Zandvoort is niet groot, waardoor veel mensen daar in de zomer heen gaan voor een dagje strand.

Haarlem kent ook veel musea, waaronder het Teylers Museum. Dat is het oudste museum van Nederland. De collectie omvat de schetsen van de beroemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Haarlem was door de eeuwen ook een belangrijke schildersstad. Zo blijkt ook wel uit het Frans Hals Museum die de grootste verzameling schilderijen ter wereld heeft van de schilder. Maar je kunt er ook werk vinden van andere Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw. Andere musea die zeker de moeite waard zijn, zijn het Historisch Museum Haarlem, het Archeologisch Museum en het Draaiorgelmuseum. Ook het Corrie ten Boom Museum is in Haarlem gevestigd. Hier is de collectie te vinden van deze verzetsstrijder. Dat wil zeggen familiefoto's en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt hier een rondleiding krijgen, het huis is voor een deel in oorspronkelijke staat ingericht. Het museum wil het als gedenkteken voor de familie Ten Boom in stand houden.

Niet alleen de schilderkunst, maar ook beeldhouwkunst bracht Haarlem bekendheid. Zo vind je tal van beelden in de stad van onder andere Frans Hals, Nicolaas Beets en Kenau Simonsdochter Hasselaer. Verder mocht Haarlem de schrijver Godfried Bomans tot zijn inwoners rekenen.

Wat uitgaan betreft valt er genoeg te beleven in Haarlem. Er zijn meerdere theaters en er zijn tal van cafés en restaurants. Veelal geconcentreerd aan de Grote Markt. Ook is er de bekende discotheek 'Club Stalker'. Jaarlijks trekt Haarlem de nodige bezoekers met het bloemencorso dat van Noordwijk naar Haarlem voert. Ook het jaarlijkse bevrijdingsfestival in Haarlem trekt altijd veel bezoekers. Andere evenementen zijn Haarlem Jazz & More en de Stripdagen Haarlem.

Theaters

Stadsschouwburg Haarlem
De schouwburg van Haarlem is gelegen in de binnenstad en heeft een rijke traditie. Bij de opening in 1918 werd er een toneelstuk opgevoerd dat speciaal was geschreven voor deze schouwburg, getiteld 'De Heks van Haarlem'. Vandaag de dag heeft het een uitgebreide programmering met toneel, musical, muziek en cabaret.

Toneelschuur Haarlem
Het t(huis) voor theater en film voor Haarlem. Vooral eigen voorstellingen worden hier uitgevoerd door Toneelschuur Producties.

Philharmonie
Deze concertzaal ligt in het centrum van de stad. Philharmonie werkt samen met de Stadschouwburg Haarlem. De 'eye-catcher' in de Philharmoie is de Kleine Zaal. Als een intieme klankkast staat deze zaal bekend als een van de beste zalen in Europa. De ruimte is ook niet bepaald klein; het biedt plek aan 420 bezoekers.

Het Patronaat
Dit is het poppodium van Haarlem. Het is een van de belangrijkste poppodia van ons land met nationale en internationale artiesten.